Mjölkbonden blir kommunalråd – Kristin efterträder Hugo

Lantbrukaren Kristin Yderfors (C), 43, blir kommunalråd när partikollegan och veteranen Hugo Andersson lämnar uppdraget.
Hon ser utmaningen som någonting stort och viktigt.
– Vad har jag kastat mig in i, säger hon och skrattar.

Kristin Yderfors (C) blir nytt miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun den 1 november.

Kristin Yderfors (C) blir nytt miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun den 1 november.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-10-19 13:30

Den 1 november kliver Kristin Yderfors in i kommunhuset i en ny roll. Då efterträder hon Hugo Andersson (C) som miljö- och samhällsbyggnadsråd. I samma veva lämnar hon posten som ordförande i bygg- och miljönämnden.

– Det kommer att bli en stor, men spännande omställning. I grunden är tjänsten på 50 procent, men nu blir det fler timmar. Jag gissar att "halvtidslösningen" skapades för Hugo. Gården i Risinge med 150 mjölkkor och 140 ungdjur blir kvar med hjälp av ytterligare en anställd personal till totalt fyra, säger Kristin.

undefined
Mjölkbonden Kristin Yderfors driver Skärvinge gård utanför Finspång. Nästa månad efterträder hon partikollegan Hugo Andersson som miljö- och samhällsbyggnadsråd.

Hon ser fram emot uppdraget att kunna påverka förutsättningarna för det lokala näringslivet. I den senaste kommunrankingen från Svenskt Näringsliv hamnade Finspång på 268:e plats och det är en placering som Kristin Yderfors inte är nöjd med.

– Näringslivet måste vi jobba mer med. I många fall handlar det om inställning eftersom vi inte kommer ifrån lagstiftningen som kommunen inte kan påverka. Småföretagarsidan är viktigast för mig och bärande till de stora industrierna i en mindre kommun. 

undefined
"Det är en stor kostym att fylla efter Hugo Andersson, men jag är redo för uppdraget", säger Kristin.

Fler företag till Finspång innebär fler jobb på arbetsmarknaden.

– Men framför allt ska företagen som redan finns kunna utvecklas och känna sig trygga, stabila och få ett pålitligt bemötande från kommunen. Inställningen från kommunen är jätteviktig. För mig är det också betydelsefullt att synliggöra föreningslivet.

Kristin Yderfors vill framöver hitta mer byggbar mark i kommunen.

– Vi har planer och villatomter som är på väg fram men behöver mark till företag. Här vill jag ha en dialog med kommunerna i Norrköping och Örebro. Dels för att undvika konkurrens om företagen. Dels för att kunna använda marken på ett klokt sätt.

undefined
Kristin Yderfors och Hugo Andersson på en arkivbild från 2014. Två centerpartister med många uppdrag i kommunpolitiken.

Hon ger sig in i den styrande politiska majoriteten med vetskapen om att hon alltid kan vända sig till Hugo Andersson för att få råd.

– Det är en stor kostym att fylla efter honom. Hugo har ändå varit med i politiken i drygt 50 år. 

Känner du dig redo för uppdraget?

– Ja, det gör jag. Och Hugo finns ju där. Att han aldrig är längre bort än ett telefonsamtal är en trygghet för mig.

Behövs det fler yngre i politiken?

– Absolut! Vi tillför bredd, framtidstro och en politik i ett längre perspektiv. Framrutan är större än backspegeln. Jag och Micke (utbildningsråd Mikael Wallin (L), NT:s anm.) är jämngamla, har många år kvar i yrkeslivet och jobbar bra tillsammans. 

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!