Körförbudet upphävt – nu är klassikern igång igen

Körförbudet är upphävt och Kristina är fri att återigen ta sina gäster ut på sjöarna i Finspång. "Att höra och känna ljudet från ångbåten känns ända in i själen, det är nästan meditativt", säger skepparen Ron Jamison.

Skepparen Danne Pettersson smörjer och fixar så ångbåten Kristina är körklar igen efter att körförbudet upphävts av Arbetsmiljöverket.

Skepparen Danne Pettersson smörjer och fixar så ångbåten Kristina är körklar igen efter att körförbudet upphävts av Arbetsmiljöverket.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-06-26 12:00

Nyheten i korthet

  • Ångbåten Kristina i Finspång har återupptagit sina turer efter att körförbudet upphävts. Skepparen Ron Jamison uttrycker sin glädje över att kunna köra igen, och beskriver upplevelsen som "nästan meditativ".
  • Körförbudet orsakades av en ny ångpanna och olika uppfattningar från kontrollmyndigheterna, vilket ledde till starka reaktioner från allmänheten, inklusive landshövdingen i Östergötland och Siemens Europachef.
  • Fartyget, som ligger förtöjt i Skuten, erbjuder turer till Glan och Doversund, där gäster kan bada. Trots den låga maxfarten på tre knop, beröms ångbåten för sin unika upplevelse och atmosfär.

Reaktionerna efter artikeln om Arbetsmiljöverkets beslut om körförbud för ångbåten Kristina blev starka. En ny ångpanna och kontrollmyndigheter med till en början olika uppfattningar gjorde att Kristina vackert tvingades ligga kvar vid sin brygga. 

– Jag har svarat på många samtal. Folk har undrat när vi ska komma igång med turerna. Bland annat har landshövdingen i Östergötland och Siemens Europachef hört av sig och varit oroliga för Kristinas framtid, säger skepparen Ron Jamison med ett leende.

undefined
Skepparen Danne Pettersson gör tummen upp för att ångbåten Kristina återigen är i drift.

Tanken var att alla turer skulle vara inställda även den här veckan, men så kom glädjebeskedet på måndagseftermiddagen.

– Alla papper är i sin ordning och vi kan köra igen. Det känns riktigt, riktigt bra, betonar Ron. 

undefined
"Att höra och känna ljudet från ångbåten känns ända in i själen, det är nästan meditativt", säger skepparen Ron Jamison.

Danne Pettersson, även han skeppare, är på plats en timme innan den första färden efter det upphävda körförbudet. Han har med sig några säckar med ved, som han lastar in för att få fart på ångpannan.

– Gruppen som kommer nu hade vi egentligen ställt in resan för, men när vi nu fick köra igen så blev de jätteglada och ville verkligen åka, säger han.

undefined
På båtens tak finns både badstege och solceller.

Kristina ligger förtöjd i Skuten, eller Skutbosjön, som den också heter. 

– Vi har olika turer. De flesta vill ut till Glan, där vi vänder. Ibland stannar vi till i Doversund och tar ner badstegen vi har på taket så gästerna kan ta sig ett dopp, berättar Danne.

Rent visuellt ser maskineriet ganska komplicerat ut för en oinvigd.

– Det är viktigt att hålla ett bra panntryck. Det viktigaste av allt är att hålla rätt vattennivå. Kör man torrt så är risken stor att något havererar. Vattnet som vi använder pumpas upp från sjön, säger Danne och justerar en ventil. 

undefined
Olika mätare som skepparen måste ha koll på.

Säkerheten är förstås viktig på sjön.

– Vi har en säkerhetsgenomgång för våra gäster inför varje resa. Det finns hjärtstartare och vi har förbandslåda. Men vad jag vet har det aldrig hänt några allvarliga olyckor, säger Ron. 

undefined
"En gång hade vi tre triatleter med på en tur, de tyckte det gick för sakta och hoppade av båten och simmade ifrån båten en kort bit", berättar Ron Jamison.

Båtens maxfart är låga tre knop.

– Ångbåt åker du för upplevelsen och känslan. En gång hade vi tre triatleter med på en tur, de tyckte det gick för sakta och hoppade av båten och simmade ifrån båten en kort bit, berättar Ron och skrattar.

Det är redan varmt utomhus och det blir inte kallare i hytten när den varma ångan pyser ut. 

– Vi behöver ingen bastu, det har vi ändå, säger Danne Pettersson innan kvällens gäster kliver på för den efterlängtade turen.

Karta: Skutbosjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!