Kristina har fått körförbud – men ingen fara för säsongen

Just nu ligger ångbåten Kristina still vid bryggan och får inte köras någonstans. "Vi hoppas att vi snart ska kunna ge oss ut igen", säger skepparen Ron Jamison.

Efter ett beslut från Arbetsmiljöverket får Stalklubben just nu inte använda ångbåten Kristina.

Efter ett beslut från Arbetsmiljöverket får Stalklubben just nu inte använda ångbåten Kristina.

Foto: Börje Gavér

Finspång2024-06-16 13:00

Nyheten i korthet

  • Ångbåten Kristina har belagts med körförbud av Arbetsmiljöverket på grund av oenighet kring trycksättning av båtens nya ångpanna.
  • Två olika kontrollorgan var inte överens om vilka regler som skulle gälla, vilket ledde till att båten inte fick användas.
  • Trots körförbudet är det ingen risk för säsongen. Rätt dokumentation är på väg till Arbetsmiljöverket och båten förväntas vara i drift i närtid.

Ångbåten Kristina är ett av Finspångs mest kända landmärke (?!). Sedan 1984, då båten sjösattes i Finspång för första gången, är den under sommaren ett välkänt inslag på sjöarna Skuten, Dovern och Glan.

undefined
Kristina ligger fast förankrad vid ångbåtsbryggan.

Men just nu åker inte Kristina någonstans eftersom den är belagd med körförbud. Det är Arbetsmiljöverket som inte godkänner villkoren för trycksättning av båtens ångpanna.

– Vi har installerat en helt ny ångpanna till den här sommaren, vilket är en ganska komplicerad och kostsam process i sig. Det är mycket regler kring tryckkärl och ånga så det är inget konstigt med det, säger Per-Olov Pettersson, från Stalklubben som har hand om driften av Kristina.  

undefined
Så här ser det ut när Kristina är igång och ångpannan är i drift.

Efter att den nya ångpannan byggdes och installerades ska den godkännas av berörda myndigheter.

– Det blir lite krångligt eftersom tillverkaren har ett kontrollorgan och vi som ägare har ett annat kontrollorgan som besiktigar båten varje år. De två organen var inte riktigt överens om vilka regler vi skulle förhålla oss till, berättar Per-Olov Pettersson och fortsätter:

– Vårt eget kontrollorgan underkände villkoren för trycksättningen och den informationen gick till Arbetsmiljöverket som skickade ut ett inspektionsmeddelande att ångpannan inte får trycksättas. Och då får vi heller inte använda ångpannan. 

Enligt Per-Olov Pettersson är nu de två kontrollorganen överens om vad som ska gälla och rätt papper på väg till Arbetsmiljöverket.

– Det är lite irriterande för vi trodde att det skulle vara klart att köra igen. Men det är positivt att myndigheterna är noggranna i det de gör. Vi har nu fått godkänt av vårt kontrollorgan via SMS, men det måste också in till Arbetsmiljöverket, säger han.

undefined
"Nu har båten stått still några veckor och det tar säkert någon vecka till innan vi får köra igen. Det finns fortfarande mycket tid kvar av den här säsongen", säger skepparen Ron Jamison.

Förra säsongen gjorde Kristina 92 turer på Skuten, Dovern och Glan.

– Nu har båten stått still några veckor och det tar säkert någon vecka till innan vi får köra igen. Det finns fortfarande mycket tid kvar av den här säsongen, säger Ron Jamison. 

Nils Lundwall är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och har hand om ärendet gällande ångbåten Kristina.

– Så snart Stalklubben kan presentera ett godkänt besiktningsintyg så släpper vi det här och allt är som vanligt igen. Jag har begärt in ett sådant intyg, men det har inte kommit till oss ännu, säger han.

undefined
Enligt Stalklubben har Kristina färdats ett varv runt jorden sedan premiärturen i Finspång 1984.

Enligt Stalklubben har Kristina färdats ett varv runt jorden sedan premiärturen 1984. På varje tur får max 12 passagerare följa med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!