Johan Gustafsson är regionchef för Svensk Näringsliv i Östergötland. Han anser att det är hög tid för Finspångs kommun att ta tag i problemet. Av enkätsvaren att döma efterlyser företagen i Finspång en bättre dialog, bättre information och bättre service. Resultaten från framgångsrika kommuner som lyckats i den aktuella kommunrankingen visar alla på tydligt ledarskap, bra service och god dialog.
– Det är egentligen inga stora frågor, men det gäller att kommunen jobbar aktivt och tänker på servicen till företag och medborgare. Dels att vara tydlig med att företagsklimatet är viktigt i jakten på nya jobb och bibehållen välfärd, dels att man är ute och träffar företagen med jämna mellanrum. Folk ville ha snabb hjälp, svar på sina frågor, ett beslut och en förklaring till beslutet, säger han.
Johan Gustafsson berättar att viljan finns i Finspång att göra ett bra jobb. Det handlar också om att ta tag i olika frågeställningar.
– Därför behövs det ett tydligt ledarskap i toppen, både från politikerna och tjänstemannaledet. Det är min absoluta bild. Ett bra företagsklimat börjar i kommunledningen. Finspång har alla förutsättningar för att ha just ett gott företagsklimat, utvecklar han.
Hur tänker du?
– Historien, världsledande företag på orten och mängder med små och duktiga företag i olika branscher som agerar underleverantörer till storföretagen. Finspång kan bättre, men det gäller verkligen att kommunen anstränger sig, säger Johan Gustafsson.
Småföretagaren Annika Selerud, vice ordförande och kassör hos Företagarna Finspång, har uppfattningen klar varför kommunen hamnar där man gör i kommunrankingen. Hon skjuter bland annat in sig på bristen på lyhördhet i kommunhuset, främst från förvaltningen.
– Kommunen stoppar intaget av nya elever på Bergska gymnasiet, pausar gymnasieprogram och köper hellre varor utifrån än gynnar det lokala näringslivet. Jag uppmanar varje tjänsteman att ta upp en stor spegel inför varje beslut som tas, titta i den och fråga sig själva om det här beslutet är för medborgarnas bästa. Vi upplever att politikerna säger rätt saker när vi träffas på våra möten, men tjänstemannastyret måste förändras. Jag tror att förändringar är på väg.
Kan du utveckla det?
– Vi möts av nonchalans, ointresse och tas inte på allvar. Tjänstemannasidan verkar helt enkelt inte intresserade, säger Annika Selerud.
Hon berättar om ointresset att inte svara medlemsföretagarna trots påminnelser och löften, tjänstemän som surfar på mobilen under möten istället för att aktivt lyssna och orimligt långa handläggningstider som till och med har orsakat att affärer har runnit ut i sanden.
– Det finns även en oro som företagare för att uttrycka sig offentligt av rädsla för påföljder, fortsätter Annika Selerud.
Mats Annerfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande, säger i en kommentar att rankingsiffrorna inte var "alldeles oväntade" trots att han och kommundirektör Johan Persson bett förvaltningen att komma med förslag hur kommunen kan hantera ärendena bättre.
– Samtidigt finns det en annan undersökning som visar att vi blev årets klättrare inom bygglovshandläggning där folk som haft ett verkligt ärende och kommenterat oss.
Hur ser du på kritiken från Företagarna?
– Den är jättetråkig att höra! Ändå har det jobbats mycket med bemötandefrågor under ganska lång tid.
Mats Annerfeldt förklarar att kommunen behöver ha en kontaktperson som kan driva näringslivsfrågorna framåt.
– Jag ser det som en prioriterad uppgift för oss. Vi har inte haft en person på den posten sedan förre kommundirektören Johan Malmberg klev av rollen som utvecklingschef. Tyvärr har vi inte kommit ur den låga rankingen vi haft sedan dess, säger han.
Kommundirektören Johan Persson har tidigare sagt att Finspångs kommun behöver någon som kan prata med näringslivet ur både näringslivets och kommunens perspektiv. Det handlar om att bygga relation, mötas, prata, och träffas på företagsbesök.
– Tittar jag på Svensk Näringslivs kommunranking ser jag att vi behöver någonting mer och den utvecklingen måste vi försöka skapa själva. Här har det presenterats en attitydundersökning – baserad på företagarnas erfarenheter – och där kan vi uppenbarligen bli bättre även om jag anser att vi också har gjort mycket bra för att både underlätta och förenkla, säger Johan Persson.