Kommunalråd vill sälja fastigheterna i Hantverksbyn

Den politiska visionen ligger kvar, samtidigt som kommunalrådet Anders Härnbro (S) kan tänka sig att sälja fastigheterna i Rejmyre Hantverksby.

Foto:

FINSPÅNG2016-10-20 07:00

–  En eventuell försäljning innebär inte att kommunen skulle släppa sina åtaganden i Rejmyre. Kommunen skulle stödja en sådan entreprenör i den fortsätta utvecklingen av Rejmyre. Det ser vi jättegärna, säger kommunalrådet Anders Härnbro (S) och tillika ordförande i Finspångs förvaltnings-och industrihus AB, FFIA.

Är ni beredda att sälja fastigheterna billigt, sälja för en symbolisk summa eller skänka bort dem?

– Nja, det vet jag inte. Men kommer det en entreprenör med stora och bra visioner så ska vi lyssna och ha en bra dialog.

Nyligen berättade kommundirektören Anders Axelsson, vd i FFIA, i tidningen att han vill se politiska beslut om hur ekonomin ska hanteras för utvecklingen av Hantverksbyn.

– Hela Rejmyre är en viktig plats för besöksnäringen i kommunen, inte minst med den tradition som finns där. I de stora politiska beslut vi har tagit finns Rejmyre och Hantverksbyn med som en viktig del, bland annat i den kulturstrategi som kommunfullmäktige antagit, berättar Härnbro.

Axelsson påtalade att det inte är optimalt för FFIA att äga och driva Hantverksbyn på kommersiella grunder.

– Nej, det kan jag hålla med om. Ur kommunutvecklingsperspektiv och när det gäller besöksnäringen har det funnits ett problem internt, vem som ska ta ansvar för vad. De frågorna har hamnat alltför mycket hos FFIA som fastighetsägare. När det gäller verksamhet så ska kommunstyrelsen ta ansvar för det och rena fastighetsfrågor sköter FFIA i fortsättningen, förklarar Härnbro.

Hantverkarna och butiksägarna i Hantverksbyn efterlyser någon att diskutera med på kommunen. Det kan gälla hyror, utveckling med mera.

– Efter nyår kommer kommunen att anställa en person som arbetar prioriterat med utvecklingen av hela Rejmyre där Hantverksbyn förstås är en viktig del. Vi ska komma bort ifrån att folk blir slussade mellan olika tjänstemän, det kommer att finnas en tjänsteman som har helhetsansvaret.

Vad betyder efter nyår?

– Januari eller februari.

Ska den personen vara på plats i Rejmyre/Hantverksbyn?

– Ja, hen ska arbeta nära verksamheterna. Även om hen kanske inte är på plats där varje dag.

Boendemöjligheter efterfrågas, det finns varken vandrarhem, hotell eller ens en camping i Rejmyre. Kommunen har sedan tidigare tagit fram en ritning på ett hotell i 30-miljonersklassen som enligt plan skulle byggas i anslutning till gästgiveriet.

– Det är just nu inte aktuellt med en investering i den storleken, klargör Anders Härnbro

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om