Klimatanpassningen får vänta

En förbättrad och uppdaterad klimatanpassning kräver först ett politiskt beslut. Det berättar energi- och klimatstrategen Linda Olsson.

Kunnig. Linda Olsson, miljö- och klimatstrateg, Finspångs kommun

Kunnig. Linda Olsson, miljö- och klimatstrateg, Finspångs kommun

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2016-06-15 09:00

FINSPÅNG

– Med det som hände i exempelvis Hallsberg i minnet vet vi att det kan gå fort. SMHI:s rapporter visar att vi i framtiden kan förvänta oss fler och kraftigare skyfall sommartid, generellt mer regn över åren men även längre värmeböljor som sätter press på samhällsapparaten, berättar hon.

Tidningen redogjorde i tisdags för att IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring placerar Finspång på plats 116 i fråga om klimatanpassning. Budskapet i undersökningen var glasklar. Beredskapen måste öka för till exempel värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall över hela landet. Trenden är positiv men var femte kommun har ännu inte påbörjat sitt uppdrag trots att de klimatrelaterade skadorna redan är omfattande. Sverige riskerar att få betydligt fler och dyra skador som drabbar både enskilda försäkringstagare och samhället i stort om vi inte om vi inte förbereder landet för extremare väder, fastslår undersökningen.

Linda Olsson:

– Idag arbetar jag på en grundläggande nivå med omvärldsbevakning i väntan på ett politiskt beslut. Det finns också ett regionalt nätverk som länsstyrelsen i Östergötland håller i. Det är viktigt att risker och åtgärder analyseras men när kommun kan komma fram till ett startdatum för arbetet kan jag inte uttala mig om. Vi står i alla fall inför mycket stora utmaningar.

Fotnot: Totalt 190 kommuner runt om i Sverige deltog i undersökningen om klimatanpassning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om