Kicksökande politisk veteran lämnar alla sina tunga uppdrag

Hugo Andersson (C) lämnar snart sina större politiska uppdrag i Finspång. "Jag kommer att sakna kickarna av att vara i hetluften, men det ska bli skönt att styra mer över min egen tid", säger den politiska veteranen.

Den 31 oktober lämnar Hugo Andersson (C) uppdragen som kommunalråd, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Centerpartiet i Finspång.

Den 31 oktober lämnar Hugo Andersson (C) uppdragen som kommunalråd, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Centerpartiet i Finspång.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-10-07 05:00

Nyheten i korthet

  • Hugo Andersson (C), en politisk veteran, kommer att lämna sina stora politiska uppdrag i Finspång den 31 oktober efter över 50 år inom politiken.
  • Andersson, som har varit miljö- och samhällsbyggnadsråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen för Centerpartiet sedan valet 2018, ser fram emot att ha mer kontroll över sin egen tid.
  • Trots att han lämnar sina större uppdrag, kommer Hugo Andersson att sitta kvar som vice ordförande i styrelsen för Finspångs Tekniska och ledamot i styrelsen i Leader Folkungaland.

Efter över 50 år i rampljuset kliver Hugo Andersson, 74 år i höst, av den politiska scenen. Kanske överraskande för en del, men inte för alla.

– Nej, jag sa det till dig redan inför förra valet 2018, att jag tänkte sluta. Det blev inte riktigt så, säger Hugo Andersson med ett leende när vi ses i kommunhuset i Finspång.

undefined
Ett och annat band har klippts genom åren. Regionrådet Julie Tran och Hugo Andersson inviger en ny busslinje 2022.

Men drygt sex år efter den felaktiga aviseringen är det ändå dags. Den 31 oktober lämnar Hugo alla sina tunga uppdrag inom politiken i Finspång.

– Ja, jag har verkligen lovat mig själv att sluta under den här mandatperioden. Det blir liksom aldrig rätt läge, det finns hela tiden nya frågor att ta tag i. Det är inget särskilt som har hänt, men det känns bra att runda av nu, säger Hugo Andersson och fortsätter:

– Nu har den personen som kommer i stället för mig chansen att göra sig hörd och känd inför nästa valrörelse som startar om ungefär ett år. 

undefined
Hugo Andersson (C) har varit miljö- och samhällsbyggnadsråd sedan valet 2018.
undefined
Hugo Anderssson på en bild när de styrande partierna, där hans Centerparti ingår, la fram en stram budget. "Väldigt mycket handlar om att spara och gneta i de jobbiga ekonomiska tiderna som vi är i", säger kommunalrådet.

Hugo Andersson har sedan valet 2018 suttit i det politiska styret som företrädare för Centerpartiet i sin roll som miljö- och samhällsbyggnadsråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Även om väldigt mycket handlar om att spara och gneta i de jobbiga ekonomiska tiderna som vi är i har vi fått fart på detaljplanearbetet och det är mer bostäder på gång. Det viktiga är att våga se framåt och ta bra beslut trots en tuff situation. 

undefined
Hugo Andersson är bland annat stolt och nöjd över satsningen på en ny centrummiljö.

Det var vid valet 1973 som Hugo Andersson, då 23 år, valdes in i kommunfullmäktige i Finspång för första gången. Han har under åren också varit bland annat riksdagsledamot och politiskt sakkunnig på Jordbruksdepartementet.

2010 var det dags för comeback i det politiska livet i Finspång.

– Det var mycket som hade förändrats sedan min första sejour. Nu var Socialdemokraternas särställning som det överlägset största partiet utmanad och deras inställning var mer ödmjuk än tidigare, förklarar Hugo Andersson.

undefined
Ett och annat spadtag har det också blivit genom åren. På bilden tas symboliska spadtag för om- och tillbyggnaden av Hällestadgården. Henrik Eklund, Kristin Andersson, Hugo Andersson, Ulrika Jeansson, Anel Kasumovic och Pia Asplind greppade spadarna.

Den här mandatperioden samarbetar Centerpartiet med Socialdemokraterna och Liberalerna i det politiska styret i Finspång.

– Ett bra fungerande samarbete. Man ska givetvis ha med sig varje partis ideologiska värdegrund. Men det handlar mycket om att lösa praktiska frågor och få folks vardag att fungera, säger Hugo.

Vad är du mest nöjd med under din tid som politiker i Finspång?

– Utvecklingen av centrummiljön. Det tog lång tid och det var många åsikter emot, men resultatet blev riktigt bra och det är något jag är stolt över. Nu tycker alla jag möter att det blev fint.  

Finns det något beslut du varit delaktig i som du är mindre nöjd med?

– Inget som jag ångrar som jag kommer på nu. Det finns säkert beslut som varit mindre bra, men inget av större karaktär, säger Hugo Andersson efter en stunds betänketid.

undefined
Ett hemma-hos-reportage inför valet 2022.
undefined
"Jag kommer sakna kickarna av att vara i hetluften, men det ska bli skönt att styra mer över min egen tid", säger den politiska veteranen.

Vad tror du att du kommer att sakna mest när du slutar med politiken?

– Alla människor. Det ger också alltid en kick att vara i hetluften. 

Vad kommer du inte att sakna?

– Att inte ha kalendern fullbokad ska bli skönt, det är ganska många möten. Att leva mer fritt och kunna göra vad jag vill ser jag fram emot.

undefined
Sedan 1990 är Åsa Torstensson och Hugo Andersson ett par i ett särboförhållande. Åsa har liksom Hugo tidigare varit riksdagsledamot. Åsa var under en period också infrastrukturminister.

Har du fått höra mycket från invånarna i Finspång beroende på vilka beslut som tagits?

– En hel del åsikter och inte minst olika rykten som helt enkelt inte är sanna har jag fått till mig ibland. Då stannar jag gärna och förklarar hur det ligger till.

Han sitter kvar som vice ordförande i styrelsen för Finspångs Tekniska och ledamot i styrelsen i Leader Folkungaland.

– En del mindre uppdrag vill jag ha kvar, så jag inte får för mycket abstinens, förklarar Hugo Andersson och skrattar.

Född på Finspångs BB

Namn: Karl Hugo Severin Andersson.

Född: 14 november 1950 på Finspångs BB.

Familj: Särbon Åsa Torstensson.

Bor: Hus i Ragnetorp, Finspång.

Parti: Centerpartiet.

Intressen: Samhällsfrågor, resor, vara på sjön, fiska.

Aktuell: Lämnar sina tunga politiska uppdrag i Finspång. Det gäller kommunalrådsposten som miljö- och samhällsbyggnadsråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han lämnar också rollen som gruppledare för Centerpartiet i Finspång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!