Kampanj mot ungdomsfyllai Finspång
Tio Finspångsföreningar drar igång en kampanj.Nu ska det bli stopp på ungdomsfyllan.
Till förra årets skolavslutningsfest för högstadiet såldes 40 biljetter bland kommunens 850 högstadieelever - trots att elever själva fått utforma ett utomhusdisko i centrum. I år blir det inget avslutningsdisko.
Året innan organiserades en fest ett par mil utanför Finspång. Det arrangemanget fick ställas in för att nästan ingen ville åka dit.
<br><span class=MR>Avskilda mötesplatser</span>
Ortens tonåringar träffas inte längre på gamla mötesplatser som torget. Istället kommunicerar man via mobiltelefon och möts på avskilda ställen, som privata fester och badplatser. Polis och fältassistenter uppger att de har svårt att hitta ungdomar på helger och nätter.
I juni förra året lade också nattvandrarna ner sin verksamhet. Ett sista försök att få vuxna engagerade misslyckades. En handfull entusiaster gjorde ett jättejobb och skickade 500 brev direkt till föräldrar. Bara tre svarade - samtliga avböjde.
Samtidigt visar undersökningar bland ortens unga att Finspång följer den nationella trenden-yngre tonåringar dricker allt mer.
<br><span class=MR>Svårt ändra attityder</span>
-Vi kände att vi borde göra något åt att ungdomar super skallen av sig.
Det sade Gösta Johansson, ordförande för Motormännens helnykterhetsförbund i Hällestad, när han inledde en träff för föreningar som MHF tagit initiativ till.
Uppslutningen var god och många var frustrerade över hur svårt det är att nå fram till ungdomar och engagera vuxna.
-Det är ett jätteprojekt att ändra attityder men någonstans måste vi börja och vi får inte ge upp, argumenterade Leif Didriksson som är polis och engagerad i ungdomsfrågor.
Men det är vuxna som måste förändra sig eftersom vuxna står för värderingar som unga grundar sitt supande på, tycker Leif Didriksson.
En annan man argumenterade för att skolan spelar en viktig roll som kanal och kontakt till föräldrar.
-Men skolan kan inte bära allt. Det måste till fler aktörer på marknaden, kontrade Gösta Johansson, som också är biträdande rektor på det kommunala gymnasiet.
<br><span class=MR>Lokal kampanj</span>
De tio föreningarna har insett att också de är viktiga som förebilder för ungdomar.
Nu tänker de ta täten i arbetet för att stoppa ungdomsfyllan som de upplever blir ett större och större problem.
Till hösten drar föreningarna i gång en lokal kampanj. Budskapet ska vara kort och förhoppningsvis framföras av något känt dragplåster eller duktig idrottsperson. Om den ska riktas till tonåringarna eller deras föräldrar är inte klart.
Bergslagsnatta blir dock första målstolpe. Det är ett musikarrangemang då många 13-åringar av tradition gör sin alkoholdebut. Enligt polisen är mycket alkohol i omlopp under kvällen.
Men i år ska Bergslagsnatta inte bli en fyllefest efter att föräldrar och andra vuxna har lämnat centrum framåt midnatt.
Sex representanter från de tio föreningarna ska träffas och sedan hålla till i centrum under natten.
Nattvandrarna återuppstår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!