Hyresgäst vägrar betala mer i hyra

En hyresgäst protesterar kraftfullt mot kommande hyreshöjningar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

FINSPÅNG2016-02-25 07:00

Kvinnan anser att problemen med skadedjur, fukt, dålig lukt, ventilation och läckage är allvarliga. Idag har Hyresnämnden i Linköping kopplats in på ärendet som utreds.

– Fastighetsägaren skickade före jul förra året ut ett hyresändringsmeddelande till hyresgästerna. En betydande majoritet har godkänt det medan några säger nej. Nu väntar ett sammanträde på hyresnämnden om inte partnerna kommer överens. Fel och brister prövas som ett åtgärdsföreläggande medan hyreshöjningar prövas enligt reglerna om bruksvärde. Det är två helt olika prövningar. När det gäller ändring av hyresvillkor (hyreshöjning) är det ovanligt att det blir någon prövning i nämnden. Sådana ärenden uppgår endast till några per år i Norrköping/Finspång. Parterna brukar till slut komma överens, säger Madeleine Sarborn Orshammar, handläggare, Hyresnämnden.

Kvinnan hyr av en värd som äger flera fastigheter utanför Finspång. Missnöjet växte i november då beskedet kom att hyran skulle höjas ytterligare trots påtalade brister som inte åtgärdats. Kort därefter underrättades också Hyresgästföreningen i Norrköping.

– Nu har vi fått nog. Det lovas mycket, oftast muntligt, men ingenting som lovas hålls. Vi hyr detta hus men när det kommer till underhållet så behandlas vi som om vi äger det själva. Vi betalar 8 400 kronor i månaden och det är definitivt för mycket med tanke på skicket. Det luktar så illa i huset ibland att vi inte kan bo där, berättar hyresgästen.

En av fastigheterna besöktes i oktober förra året av Karin Edoff – miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Finspångs kommun. Hon tar i en tjänsteskrivelse bland annat upp fuktiga badrum, gnagarspillning i källaren och ett bristfälligt ventilationssystem. Fastighetsägaren uppmanades att installera tilluftsventiler i sovrum och vardagsrum, en frånluftsfläkt i badrummet på övervåningen och redovisa vad som gjorts mot skadedjuren.

– Idag är klagomålsärendet utrett och avslutat. Hyresvärden har åtgärdat ventilationen och känner till de övriga problemen. Kommunen har valt att inte driva frågan vidare om dålig lukt i fastigheten. Vi har varit där vid två tillfällen och bedömer att det inte är en olägenhet enligt miljöbalken med lukten i huset, säger Karin Edoff.

Värden säger i kommentar att många påstådda felaktigheter redan är åtgärdade. I övrigt anser han att standarden på lägenheten i trähuset inte är sämre än andra bostäder.

– Jag räds inte på något sätt en eventuell förhandling i Hyresnämnden. Vad vi än gör så är det aldrig bra. I längden går det förstås inte att ha det så här, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om