Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, råder allmänheten att alltid ha mat hemma som räcker i några dygn och klarar sig i rumstemperatur. Men en del handlar på sig betydligt mer.
– Det är bunkring, absolut. Det är konserver, torrjäst, torrmjölk, soppor. Sånt. Plastdunkar, om vi har, så kränger vi hur mycket som helst. Ved säljer vi lite mer av, liksom grillkol, säger Stefan Bonnevier, butikschef på Stora Coop och fortsätter:
– Folk är hysteriska igen. I början av pandemin var det pasta och toapapper, nu är det konserver.
Butiken köper in mer än vanligt, för att möta upp behovet.
– Men det hjälper inte, det sjunker fortare än vi hinner med emellanåt. Det är positivt med bra försäljning, men det är onödigt att det skapas sådan hysteri när det inte behöver vara så. Skulle det bli allvarligt läge plötsligt så blir det brist för de som inte har köpt på sig.
Jem & Fix har också märkt av en viss försäljningsökning.
– Gasolvärmare, det är det lite spring på. Hade vi haft vattendunkar och gasolkök hade vi kunnat sälja hur mycket som helst, säger butikschef Stefan Karlsson.
Kriget har också fått vissa att fundera över hur väl rustat vårt samhälle är.
Har Finspång höjt beredskapen?
– Det sker alltid en samverkan, med länsstyrelse, Region Östergötland och övriga kommuner, inom den ordinarie regionsamverkan som vi har. Där har händelseutvecklingen i Ukraina absolut lyfts. I Finspångs kommun har vi ingen höjd beredskap utifrån det aktuella läget, säger Maria Samson, kommunens kommunikations- och digitaliseringschef.
På finspang.se har kommunen samlat länkar för att Finspångsborna lätt ska hitta information om läget och vad man själv ska tänka på för att underlätta om någon form av kris uppstår. Det finns också tips om var oroliga kan få stöd.
– Det har vi gjort för att hjälpa medborgarna att hitta korrekt information. En viktig del i en sådan här situation är att vara källkritisk, säger Maria Samson.
MSB hör till de hemsidor som kommunen länkar till. För myndigheten är det tydligt att oron bland svenskarna har ökat. Bara under torsdagen då kriget bröt ut tittade 800 000 svenskar på skyddsrumskartan. Enligt den finns 90 stycken i Finspångs tätort.
Är det något ni ser över?
– Vi har inventerat samtliga skyddsrum som en följd av det aktuella läget, säger Maria Samson.
Detta för att säkerställa att kommunen följer ansvaret kring exempelvis framkomlighet.