Nellies nyinköpta bil blev saboterad: "Väldigt arg"

Nellie Lind, 18, fick sin nyinköpta Saab-kombi vandaliserad på Nyhem. Förövarna hade repat lacken, saboterat ett framdäck och stulit bildelar. "Det känns så onödigt", säger hon.

Nellie Lind

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-10-08 12:00

Nellie Lind hade bara haft sin Saab 9-5 Vector i två veckor innan den blev förstörd på parkeringen på Oxhagsvägen. Medan hon var på sin praktikplats på Nyhemsskolan passade någon eller några på att repa lacken och sabotera ett framdäck. Dessutom stals takvingen och en list.

– Jag har parkerat där tidigare med andra bilar utan problem och så händer det här. Takvingen var kanske stöldbegärlig?, anar hon.

undefined
Nellie Lind synar skadorna i fronten. Saaben är hennes första bil och köpt för egna pengar.

– Det känns så onödigt och jag är väldigt arg. Det är min första bil och köpt för egna pengar. Vad jag vet har jag inga ovänner eller gjort någonting så att jag förtjänar att råka ut för det här, utvecklar hon.

undefined
Vingen på taket har slitits loss medan fästena lämnats kvar.

Händelsen är inte ovanlig i Finspång. Polisen hade fram till den 7 oktober i år fått in 85 anmälningar om skadegörelse och brand på fordon. Få av dem klaras upp. Motsvarande siffror för hela 2023 och 2022 var 73 respektive 115.

– Först upptäckte jag inte att vingen var borta. Men när jag rullade iväg kände jag att någonting var fel. Min första tanke var att jag hade fått punktering. När jag stannade och kollade upptäckte jag att det var hål i däcket. Senare såg jag de andra skadorna, säger Nellie.

undefined
Under tiden som Nellie Lind var på praktik på Nyhemsskolan passade någon eller några på att förstöra hennes bil som stod uppställd på parkeringen intill hyreshusen på Oxhagsvägen.

Förutom att takvingen och en dekorlist saknas har karossen fått lack- och mindre plåtskador. I fronten syns sprickor och repor.

– Troligtvis har man försökt sparka loss spoilern i fronten, men inte lyckats, förklarar Nellie Lind och visar.

undefined
Repor och en spricka på Nellies Saab.

Hon har små förhoppningar att få tillbaka takvingen. Att polisen ska reda ut stölden och hitta gärningsmännen tror hon inte på.

– Vad jag vet har ingen sett de som förstörde min bil och det kan jag tycka är lite märkligt om det skedde en vanlig vardag på en stor parkering i Finspång och mitt bland hyreshusen. Händelsen är polisanmäld och mer kan jag inte göra, säger Nellie Lind.

Enligt polisen förekommer skadegörelse i Finspång. Oftast handlar det om klotter och fönsterkross. I Nellie Linds fall har hon själv gjort vad hon kunnat för att minska risken att få sin bil vandaliserad och delar stulna.

Olle Älverot, polisens presstalesperson, säger att det som Nellie råkat ut när hon lämnade bilen några timmar är "jättetråkigt" och skickar med en passning till allmänheten.

– Det är viktigt att folk ringer oss direkt när man ser något avvikande. Då finns det möjlighet att polisen får tag i personerna, att de lagförs och att vi hittar bildelarna, säger han.

Karta: Oxhagsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!