Historieintresset väcktes på vinden

- Utvecklingen kring bergslagen under 1600-talet, påminner mycket om den tid vi lever i dag, tycker Jan-Eric Karlström.För fjärde sommaren i rad delar han med sig av sina historiska kunskaper till NT:s läsare.

För fjärde året i rad delar Jan-Eric Karlström med sig av sina historiska kunskaper om Hällestad bergslag. foto karin frimodg

För fjärde året i rad delar Jan-Eric Karlström med sig av sina historiska kunskaper om Hällestad bergslag. foto karin frimodg

Foto:

Finspång2007-07-05 04:00
Tio artiklar med illustrationer är Jan-Eric Karlströms sedvanliga sommarbidrag till tidningen den här sommaren också.
Artiklarna handlar framför allt om livet i bergslagen i Östergötland under 1600-talet.
- Det var en tid då samhället precis som i dag gick igenom stora förändringar, förklarar han.

Trycka mynt
Han berättar vidare om hur Sverige gick från att ha ett ekonomisk naturhushåll till att börja trycka mynt .
- Tidigare betalde man folk med höns och grisar, men under stormaktstiden fungerade inte det längre. Sverige hade en armé ute i Europa och man kunde ju inte betala soldaterna med hö, berättar han.

Fördelar med Finspång
I sin sommarserie kommer han bland annat slå ett slag för Wellam De Besche betydelse för den industriella utvecklingen av trakten. En man han tycker hamnat i skuggan av Louis De Geer som var den som framför allt hade de ekonomiska resurserna.
- Men det var De Besche som gjorde grovjobbet. Han såg de logistiska fördelarna med Finspång och det var han som förband Finspång med yttervärlden, tydliggör Jan-Eric Karlström.

Historiebok på vinden
Jan-Eric Karlströms historieintresse väcktes tidigt. Som tioåring tillbringade han en sommar hos sin mormor i ett torp på landet.
Där fick han snabbt långtråkigt så hans mormor tog upp honom på vinden i hopp om att han där skulle hitta något som kunde väcka intresse. Och det gjorde han för på vinden fanns nämligen hans mammas gamla historiebok.
Jan-Eric Karlström satte igång att läsa.
- Innan fanns bara min lilla värld, men när jag läste om stormaktstiden förstod jag att folk i Sverige för flera generationer sedan varit ute i världen och krigat
Som barn var det de stora händelserna som lockade honom in i den historiska världen, men nu då han blivit äldre har han bytt perspektiv.
I dag är det den lilla människans roll i det stora sammanhanget som är det mest intressanta.
- Man kan inte förstå vart man är på väg om man inte vet varifrån man kommer, förklarar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om