De vill starta fritidsgård: "Barnen behöver ett ställe"

Föräldrar vill ha en fritidsgård i Rejmyre.
Kommunen ser positivt på idén – som kräver samarbete med lokala föreningslivet.
Mamman Emelie Brinck är en av eldsjälarna som ställer upp.
– Vi gör det för barnens skull, säger hon.

Det finns ett förslag för att öppna fritidsgård i Rejmyre, inom ramen för så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP).

Det finns ett förslag för att öppna fritidsgård i Rejmyre, inom ramen för så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP).

Foto: Laila Bäckström

Finspång2024-10-26 17:00

Kommunfullmäktige ska i november besluta om det finns förutsättningar för att jobba vidare på e-förslaget från 2022. Men Finspångs kommun har gjort klart att man inte har möjlighet att starta fler fritidsgårdar. Det krävs samverkan med föreningslivet i Rejmyre för att idén ska fungera.

undefined
Det finns ett förslag för att öppna fritidsgård i Rejmyre, inom ramen för så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP).

– En dialog är igång med Reijmyre IF, Rejmyre Art Lab och byarådet inom ramen för Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Vi har ett liknande samarbete med LP-stiftelsen i Finspång. Får vi hjälp av civilsamhället kan vi starta något liknande på fler ställen. Socialt ansvar och bra krafter gynnar båda parter, berättar Mikael Wallin (L), sedan kommunstyrelsen sagt ja till förslaget och skickat det vidare till KF.

undefined
"Det krävs inte så mycket för att rita och pyssla", säger Emelie

Bakom planerna på en ideellt driven fritidsgård i Rejmyre står trion Emelie Brinck, Matilda Franzén och Linda Torstensson.

– Barn och ungdomar som inte idrottar behöver ett ställe att samlas på en kväll i veckan. Vi kan pyssla, spela kort och sällskapsspel, ordna barngympa eller koppla ihop några datorer. Det behöver inte vara så komplicerat för att samlas några timmar, förklarar flerbarnsmamman Emelie Brinck, 36 år.

undefined
Emelie Brinck: "Vi kan pyssla, spela kort och sällskapsspel, ordna barngympa eller koppla ihop några datorer".

Hon är osäker på hur många unga som kan vara nyfikna på att testa något nytt men misstänker att gruppen kan bli stor.

– Det är bättre att vi gör någonting för ungdomarna på orten istället för att de ska hänga utanför glasbruket på kvällarna. Blir åldersskillnaden på barnen för stor får vi dela upp grupperna på flera. I ett första skede kan jag tänka mig ett 20-tal barn.

Nästa steg blir att försöka hitta en lämplig lokal för verksamheten. Lokalen ska fyllas med sällskapsspel och leksaker.

– Vi hoppas på mycket skänkta prylar, att några vill sponsra oss och ett utökat föräldraengagemang. Eventuellt får vi låna Reijmyre IF:s klubbstuga. Diskussionerna med Rejmyre Art Lab och byarådet kanske också kan ge något. Art Lab har redan aktiviteter för barn.

undefined
Flerbarnsföräldern Emelie Brinck är en av eldsjälarna i Rejmyre som planerar att starta en fritidsgård på ideell basis.

När räknar ni med att kunna starta?

– När som helst egentligen. Rita och pyssla kräver inte så mycket.

Ni tar på er ett stort ansvar?

– Ja, men det är värt det. Vi gör det för barnens skull, säger Emelie Brinck.

undefined
Sissi Westerberg, konstnärlig ledare och medgrundare, Rejmyre Art Lab, gillar upplägget på ungdomssatsningen.

Sissi Westerberg, Rejmyre Art Lab, gillar upplägget:

– Vi har ett tiotal barn mellan förskoleklass och årskurs sex som besöker oss på Konst-Labbet varje vecka för att utveckla förmågan att använda konsten som verktyg. Konst är så mycket mer än att teckna och måla. Vi är gärna med och samarbetar i den här frågan.

undefined
Mikael Wallin (L), utbildningsråd: "Socialt ansvar och bra krafter gynnar båda parter".
Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!