Här tjänar de mest och minst i stan

Skillnaderna mellan området där man tjänar mest och minst i Finspång är närmare 120 000 kronor. Samtidigt lever nästan var tredje person med låg ekonomisk standard i delen där de boende har lägst medianinkomst.

Skillnaderna i inkomst mellan olika delar av Finspångs kommun är stora. NT har pratat med boende om vad de tycker om just sitt område.

Skillnaderna i inkomst mellan olika delar av Finspångs kommun är stora. NT har pratat med boende om vad de tycker om just sitt område.

Foto: Victoria Lind

Finspång2024-09-20 09:00

De ekonomiska förutsättningar för boende i Finspång kan skilja sig beroende på var man bor. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. Statistiken visar medianinkomsten under året 2022 utifrån en uppdelning av kommunen i 14 områden.

Högst upp på listan är området som SCB kallar Lotorp-Vistinge, med en medianinkomst på 370 443 kronor per år. Området börjar norrut vid Hälla och sjön Mellangjuten, och sträcker sig till Glan och mot gränsen till Svärtinge längst söderut.

undefined
Amanda Kellerman tycker att det bästa med Lotorp är närheten till både natur och stadsområden.

Amanda Kellerman är uppvuxen i Lotorp och har flyttat tillbaka sedan hon själv fick småbarn. Att hon skulle återvända till uppväxtorten var inget som var planerat.

– Det trodde man ju kanske inte när man var i tonåren, men jag trivs jättebra här. Det har jag alltid gjort, säger hon.

undefined
Boende i Lotorp har bland den högsta medianinkomsten i Finspångs kommun

Hon tror att Lotorp lockar många barnfamiljer, vilket kan vara en bidragande faktor till den ekonomiska standarden i området. De med andra livssituationer eller förutsättningar väljer troligtvis att bosätta sig där det finns billigare bostäder och är närmare till centrum, menar hon.

– Jag gillar närheten till naturen och att det är så lugnt. Sedan är det ju nära till både Finspång och till Norrköping. Det känns som landet men är ändå nära till allt.

undefined
Solveig Betnér är nöjd med området där hon bor. "Vi har nära till skogen så det känns jättelyxigt", säger hon.

Solveig Betnér valde också bostad utifrån närheten till naturen. Hon flyttade med sin familj från Norrköping till området Grosvad-Butbro för fyra år sedan. Medianinkomsten i området är den femte högsta i kommunen, 315 688 kronor.

– Vi har nära till skogen så det känns jättelyxigt. Fast det är tråkigt att de har huggit ner så mycket på senaste tiden. Området passar oss bra för det är tätort men ändå inte mitt i smeten, säger hon.

Lotorpsbon Marcus Esping återvände till sina hemtrakter för 10 år sedan. Han håller med Amanda Kellerman om att det är en bra och lugn ort, men lyfter också vissa förbättringsområden.

– Det är fint och omtyckt men vi hoppas att det utvecklas lite mer. Vi har ingen affär till exempel. Den nya förskolan blev fin men man kan önska lite mer av låg- och mellanstadieskolan.

undefined
Lotorp är lugnt och fint, men det finns vissa saker som kan bli bättre, enligt Marcus Esping.

Området med lägst medianinkomst är norr om Norra Storängsvägen till Vibergaområdet och Skäggebyområdet i söder. SCB kallar det Storängen och här är medianinkomsten 253 920 kronor per år. Statistiken visar att 32 procent lever med låg ekonomisk standard.

I en kartläggning av Finspångs kommun pekades Storängen ut som ett utsatt område, där många känner sig otrygga och en stor andel socioekonomiskt utsatta grupper väljer att bo. Till området hör bland annat Hårstorp, där Lina Haraldsson bor.

– Jag har bott här i fem år. Grannarna är trevliga men det händer ju mycket skit. Men så länge jag inte är inblandad är det okej, säger Lina Haraldsson.

undefined
"Grannarna är trevliga men det händer ju mycket skit", säger Lina Haraldsson som bor i Röda Hårstorp.

Hon bor i det som kallas Röda Hårstorp och tycker att närheten till handelsområdet på Viberga är en stor fördel. Tindra Nyberg och Moltas Markos, båda i 20-års åldern, bor en bit därifrån i Gula Hårstorp.

– Det är lugnt där vi bor, i just det huset. Men vi har kollegor som bor högre upp och där är det större skillnad, säger Tindra Nyberg.

– Röda Hårstorp är ju känt för att vara mer stökigt, säger Moltas Markos.

undefined
Hårstorp tillhör den del av Finspång där de boende har lägst medianinkomst. Det pekades också ut som ett utsatt område i en kartläggning som kommunen gjorde 2022.

De flyttade till sin nuvarande lägenhet för att den var lagom stor och samtidigt nära deras jobb. I framtiden vill däremot Tindra Nyberg flytta till Lotorp, där hon bodde fram till hon var 17 år.

– Jag älskar Lotorp, jag vill flytta tillbaka. Just att det är många barnfamiljer och för att jag vuxit upp där. Man har nära till skolan, fotbollen, kompisar och allt.

Förklaring till statistik

Medianinkomst avser det mittersta värdet i en grupp inkomster som sorterats i storleksordning från den lägsta till den högsta. Medianinkomsten för hela Finspångs kommun är 311 924 kronor. I Sverige i stort är siffran 371 500 kronor.

Låg ekonomisk standard avser andelen personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard är mindre än 60 procent av medianvärdet för Sverige.

Hög ekonomisk standard avser andelen vars ekonomiska standard är dubbelt så hög som medianvärdet för Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!