Här fixar barnen blommor till humlor och bin

Eleverna på Nyhemsskolan fick tillverka fröbomber på måndagen. "Att barnen är med är viktigt. Det är dem som ska driva detta i framtiden, och därför vi måste få med dem", säger Christian Källsholm, teknisk chef Hydro extruded solutions.

Naturvårdssamordnare Matilda Hagstam instruerar i fröbombstillverkning.

Naturvårdssamordnare Matilda Hagstam instruerar i fröbombstillverkning.

Foto: Samuel Sääf

Finspång2024-05-01 05:00

Fröbomben ser ut som en chokladboll gjord på lera och blandade blomsterfröer. Den ska sedan kastas på gräset och vilda blommor börjar växa. Något som eleverna på Nyhemsskolan fick testa på under måndagen, när området utanför skolgården skulle bli blommigare.

Matilda Hagstam är naturvårdssamordnare och den som organiserade projektet. Hon hoppas på att det ska blomma redan till skolavslutningen.

– Förhoppningarna är att det ska blomma fint under hela sommaren. Men också att det blir något man tar med sig hem, och kanske vill plantera mer blommor hemma. Sedan skulle det vara kul om fler skolor i kommunen också testar, även andra kommuner. Att det blir fler och fler ringar på vattnet, säger hon.

undefined
Precis som att rulla en chokladboll.

Under förmiddagen hade Christian Källsholm fullt upp med att spola av lera från barnens händer. Christian är en av de företagsrepresentanter som är med och samordnar måndagens fröbombsprojekt. Han berättar att jobba för biologisk mångfald är en målsättning för Hydro och att engagera barnen tror han är en viktig del av det arbetet.

– Det pratas mycket om vad man kan göra på företags- och myndighetsnivå, men om inte barnen är med på tåget, då kommer vi ingenstans, säger han.

undefined
Gränges, Siemens energy och Finspångs tekniska verk var på plats och hjälpte till med tillverkningen.

Industrierna har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden, men deras uppgift är att minimera den menar Christian Källsholm.

– Vi måste hjälpa till vid alla områden vi kan. Oavsett om det är att plantera blommor, reducera vattenförbrukningen eller gör allt vi kan för att minska energiförbrukningen. Får man dessutom göra sådana här projekt så är det ultrakul, säger han. 

undefined
''Det är viktigt med biologisk mångfald och att hjälpa bina'' , säger Amjad Abdulatif.

Projektet är en del av ett större arbete som Norrköpings Tidningar redan rapporterat om. Satsningen har väckt en hel del reaktioner och kritik på Facebook där några är oroliga för att ormar och fästingar ska trivas i det höga gräset.

 – Jag förstår att man är rädd för det men jag tror inte att det kommer bli så illa som man befarar. Det är absolut lättare för ormar att gömma sig i högt gräs men det kommer inte bli någon invasion av ormar. Och när det kommer till fästingar finns det absolut en risk, men om man ser till att borsta av benen som vanligt när man gått i högt gräs borde det inte vara någon fara, säger Matilda Hagstam naturvårdssamordnare.

Karta: Nyhemsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!