Vi möter 17-åringarna Selma Bäckstrand och Tuva Svahn som går andra året på Curt Nicolin Gymnasiets teknikprogram med inriktningen teknikvetenskap. Selma siktar på att bli läkare och kirurg – Tuva vill bli pilot. Båda framhåller att teknikprogrammets bredd tidigt avgjorde deras val.
– Att ligga så långt framme som Finspång gör är häftigt. För mig som har lätt för matte och NO-ämnena är teknikprogrammet en utbildning som gör att jag senare kan komma in överallt. Många ser också Siemens som en bra och lyxig arbetsplats, säger Tuva.
Mervärden för henne är resonemangen på lektionerna och diskussionerna om vad som påverkar en uppgift i slutänden.
– Jag gillar problembaserat lärande, gruppdiskussioner och hur vi tillsammans löser en fråga på bästa sätt.
Men du vill bli pilot?
– Ja, det är en dröm. Men det är mycket svårt att komma in. Vi pratar om 16 avgiftsfria platser till en utbildning på två och ett halvt år på yrkeshögskolan, utvecklar hon.
När Selma Bäckstrand springer ut från CNG i juni nästa år väntar ytterligare 12-13 år på skolbänken innan hon är klar med läkarutbildningen.
– Det är tufft att bli kirurg – frågan är om det är värt det – men hur som helst kommer jag i alla fall att läsa vidare. Jag tycker om att plugga. Arbetsmarknaden för läkare ser bra ut i framtiden. Jag tror inte att det blir några problem att få jobb längre fram, förklarar hon.
Men ni har ingen praktik på teknikprogrammet?
– Nej, vi har all matematik och fysik man kan få på gymnasienivå för att istället få all behörighet för att kunna studera vidare. Vi som läser inriktningen teknikvetenskap behöver därför inte lägga till några kurser. Utbildningen är bred, teoretisk och kanske lite svårare.
Att CNG erbjuder sommarjobb, dator och även betalar en betydande del av körkortet är andra fördelar som är svåra att bortse ifrån.
– Det är lockande och påverkade mitt val. Men inte allt. Bemötandet, stämningen och utbildningen som sådan var viktigare, säger Selma.
Rektor Anders Södergren är stolt över rankningen från Sveriges ingenjörer som placerar Finspång på delad andra plats i Sverige när det gäller att ha flest tjejer på teknikprogrammet. Skolans långsiktiga mål är att ha lika många tjejer som killar på gymnasieutbildningen. Skolan har jobbat i många år för att göra utbildningen attraktiv för tjejer.
– På så sätt är jag inte förvånad över resultatet. Vi är duktiga på industrisidan. En annan styrka är att vi har gjort teknikprogrammet så pass brett att ungdomarna i stort sett kan läsa vidare till vad som helst, till exempel läkare eller veterinär. Dessutom är vi starka inom områden som innovation, design och att få jobba från idé till färdig produkt.
Han berättar att teknikprojekten som CNG gör ihop med högstadieskolor i Finspång och Norrköping visar hur roligt teknik är. Skolan ordnar även tjejkvällar så att niondeklassare får upp ögonen för vilka gymnasieprogram eleverna kan söka.
– Nu vill vi se om vi kan göra någonting inom praon.
Berätta mer om planerna?
– En 15-åring har aldrig satt sin fot på industrin i Finspång. För dem är det bara taggtråd som syns utåt. Ett sätt att visa verkstadsmiljön är att kunna erbjuda prao till åttondeklassare hos oss. Jag tror på upplägget. CNG:s anpassade lokaler är inte lika låsta som industrimiljön på Siemens. Industriföretag är av säkerhetsskäl slutna miljöer för minderåriga, säger han.