"Han visade inga livstecken"

En man i 70-årsåldern vårdas på sjukhus med okända skador efter att ha gått genom isen på sjön Lilla Skiren strax utanför Finspång.

Foto: Mikael Grip

Finspång2016-03-23 11:59

Olyckan inträffade strax innan klockan 09 på onsdagsmorgonen då mannen, som var ute och fiskade, på oklart sätt gick igenom isen.

– En vän försökte att dra upp honom, men lyckades inte och åkte då också ner i vattnet, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik.

Enligt uppgifter till NT var de två vännerna båda ute på isen, fast på olika ställen. När kompisen hörde skrik på hjälp sprang han till vaken för att undsätta mannen. Han försökte nå honom med hjälp av "trädslanor", men lyckades inte. Vännen gick vid räddningsförsöket också genom isen, men lyckades ta sig in till land igen.

Där lyckades han köra till ett närliggande hus och kunde ringa efter hjälp, då hans mobil hade slutat fungerade. När larmet nådde SOS Alarm var klockan 08.57.

– Vi var på plats så snabbt det bara går, säger Anders Forsblad, styrkeledare vid Räddningstjänsten i Finspång.

– Dykare från Räddningstjänsten i Norrköping anslöt också. Dykarna behövde i princip bara dyka i så hittade de mannen som gått genom isen. Han visade inga livstecken, säger Anders Forsblad.

Klockan 09.40 meddelade polisen att mannen var återfunnen och upptagen ur vattnet. Exakt hur länge han hade legat i det kalla vattnet är oklart.

– Det ser inte så positivt ut, men man jobbar med livsräddande åtgärder, sa polisens presstalesman Thomas Agnevik, strax efter att mannen hittats.

Mannen fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping, där han nu vårdas. Det finns inga uppgifter om hans tillstånd, men vid 13:30-tiden uppgav polisen att han fortfarande vårdades på sjukhuset.

Förutom räddningstjänst, polis och ambulans skickade man även efter en räddningshelikopter från Norrtälje för att delta i sökandet. Då denna behövde en timme för att nå fram till platsen erbjöd Försvarsmakten att i stället skicka en helikopter från Borensberg. Men även den helikoptern kunna snart vända, då mannen återfanns innan man hade nått fram till platsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om