Han blir rektor på omskrivna skolan: "Positiv känsla"

Rektor Magnus Stark byter tjänst.
Från Nyhemsskolan till Bergska gymnasiet.
Målsättningen är att locka fler elever till den kommunala gymnasieskolan.
– Jag har en positiv känsla av att viljan finns att skolan ska vara kvar, säger han.

"Jag har en positiv känsla av att viljan finns att skolan ska vara kvar", säger Magnus Stark om sitt nya uppdrag.

"Jag har en positiv känsla av att viljan finns att skolan ska vara kvar", säger Magnus Stark om sitt nya uppdrag.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-12-06 10:00

Nyheten i korthet

  • Rektor Magnus Stark byter tjänst från Nyhemsskolan till Bergska gymnasiet, med målet att locka fler elever till den kommunala gymnasieskolan.
  • Efter ett turbulent år för Bergska gymnasiet, med beslut om att stoppa intaget till 2024 och flera lärare som valt att sluta, välkomnar Stark ett tillskott på cirka 20 miljoner kronor till skolan.
  • Stark planerar att informera niondeklassare om Bergska genom skolbesök och öppet hus, och hoppas att hans lokala koppling till Finspång kommer att skapa en känsla av trygghet.

Det har varit ett stökigt år för Bergska gymnasiet. I mars togs beslut i kommunstyrelsen att intaget till Bergska gymnasiet stoppas till hösten 2024. Flera gymnasielärare har sedan dess valt att sluta på skolan.

I oktober beslutade fullmäktige att samhällsvetenskapsprogrammet blir kvar höstterminen 2025, medan naturvetenskapsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet pausas. Kvar blir ekonomi-, försäljnings- och service-, bygg- och anläggningsprogrammet samt vuxen– och lärlingsutbildning.

undefined
Magnus Stark, idag rektor Nyhemsskolan, blir rektor på Bergska gymnasiet vid årsskiftet.

– Jag välkomnar tillskottet på cirka 20 miljoner kronor till gymnasieskolan. Nu hamnar vi mer rätt än vad som tidigare har varit. Den ekonomiska förändringen blir också en bidragande del i ekvationen som gör att vi ska få det att gå runt, säger Magnus Stark.

Det blev ungefär sex år som rektor på Nyhemsskolan innan Magnus Stark vid årsskiftet tar plats i rektorsstolen på Bergska gymnasiet.

Vad blir skillnaden?

– Framför allt är det en annan kursplan, äldre elever, ett annat fokus och ett arbete där vi utvecklar samarbetet med näringslivet så att behov och gymnasieprogram möter varandra.

undefined
Framtiden för Bergska gymnasiet ser ljus ut, hävdar nye rektorn Magnus Stark som hämtats från Nyhemsskolan.

Hur ska ni locka elever till Bergska?

– Vi informerar niorna på Nyhemsskolan och Grosvadsskolan genom skolbesök, öppet hus och presenterar program och UF-företag. Längre fram i december tar vi ett mer djupgående snack med niondeklassarna under en gemensam samling på skolan och besök i klassrum. Förhoppningen är att satsningen slår väl ut. Jag tror att ungdomarna vill ha gymnasieskolan kvar på orten, utvecklar han.

undefined
I Bildningens lokaler på Finnvedsvägen ryms bland annat Bergska gymnasiet och Curt Nicolin Gymnasiet.

 Har ovissheten kring skolans framtid påverkat söktrycket?

– Snacket och förfarandet har förmodligen påverkat. Någon funderade säkert på om skolan blir kvar eller inte. Vi behöver minst 15 sökande till samhälls- och ekonomiprogrammet och minst tolv sökande till försäljning- och service- och bygg- och anläggningsprogrammet vilket inte låter som en omöjlighet. Det här ska vi klara av. Nu ska vi vara synliga fram till det att gymnasieansökningarna ska vara klara till den 15 januari.

Du vet vad du vill?

– Ja, det här ska bli bra. Att jag är från Finspång, bor här och lätt blir igenkänd hoppas jag skapar någon form av trygghet. Andra fördelar är en superduktig personalstyrka som bidrar till en bra verksamhet och våra fina lokaler. Det måste tydliggöras på ett bra sätt.

Tränar tjejlag i fotboll

Namn: Magnus Stark.

Familj: Hustrun Pernilla och barnen Vilja samt David och Vidar (som är utflyttade).

Intressen: Tränar Lotorps IF tjejlag F08-F11.

Favoritlag: Peking och Manchester United.

Motto i livet: Ingenting är omöjligt!

Karta: Bergska gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!