Robert, 42, utökar och bygger nytt – satsar på mjölken

Lantbrukaren Robert Nilsson, 42, storsatsar och bygger nytt för 20 miljoner kronor.
Han lämnar ekomjölken för att istället satsa på klassisk mjölkproduktion.
– Vi utökar med 100 mjölk- och dräktiga kor i en ny ladugårdsbyggnad, säger han.

Robert Nilsson, Rökslid Östergård, vågar investera i tider när räntorna går ner och efterfrågan på mjölk ökar.

Robert Nilsson, Rökslid Östergård, vågar investera i tider när räntorna går ner och efterfrågan på mjölk ökar.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-11-09 05:00

Rökslid Östergård var fram till i maj i år en så kallad Kravcertifierad gård. Det innebar att man varken använder handelsgödsel eller bekämpningsmedel på åkrarna. Djuren ska gå på bete minst fem månader om året. Minst 60 procent av fodret utgjordes av gräs.

undefined
När bygget är klart i mars finns det plats för många fler mjölkkor. Mjölkbonden Robert Nilsson tror på framtiden.

– Avsättningen på ekoprodukterna var för dålig. Till sist blandades mjölken ut med grannarnas mjölk till konventionell komjölk eftersom försäljningen av ekomjölk minskade, berättar Robert Nilsson.

Därför väljer han att istället satsa på klassisk mjölkproduktion och nu bygger han en ny fristående ladugård.  

– Det blir en ökning med 100 mjölkkor och plats för dräktiga djur. Nu säljer vi av tjurkalvar för att istället satsa på mjölkkor, säger han.

undefined
Robert Nilsson, Rökslid Östergård, vågar investera i tider när räntorna går ner och efterfrågan på mjölk ökar.

Det handlar om en investering på 20 miljoner kronor. Ladugården blir isolerad, med betongväggar, och plats för 260 kreatur. Till inredningen hör metallbågar, ny belysning, gummimattor, utgödslingsrobotar och två nya mjölkningsrobotar. Tillkommer gör en del el och vattenarbeten i byggnaden.

– Jag driver lantbruket på egen hand sedan fyra år tillsammans med fyra anställda. Personalen är otroligt duktig, driven och tar ansvar. Vi har kul tillsammans och är engagerade. Nu är tanken att fler djur som vi har ståendes på andra gårdar ska flyttas hem igen, säger han.

undefined
Loggan på Robert Nilssons arbetsjacka missar ingen.

Förutom att vara mjölkbonde har han tidigare arbetat extra som deltidsbrandman, grävmaskinist och brunnsborrare.

– Europa har problem och tappar invägning på mjölk på grund av nya miljökrav. Danmark och Nederländerna måste få ned antalet djur i djurproduktionen för att minska utsläppen. Nu när Sverige är med i Nato behöver graden av självförsörjande öka. Det som fick mig att investera i produktionen är att Arla satsar mer på Sverige. Då skaffar jag fler mjölkkor och kan producera mer, berättar Robert Nilsson.

Och du vågar?

– Ja, hittills ser det bra ut. Räntorna går ner och efterfrågan på mjölk ökar. Jag hoppas att folket fortsätter att handla svenskt och att man förstår att vår mjölk kostar mer med tanke på att det är fritt från GMO (genetiskt modifierad organism) och lagkravet att mjölkkor ska beta i flera månader.

undefined
Robert Nilsson: "Vi utökar med 100 mjölk- och dräktiga kor i en ny ladugårdsbyggnad".

Du måste ändå tänka på lönsamheten?

–Ja!  Skulle jag tjäna pengar hade jag satsat på aktier istället för djurproduktion. Allt styrs av mjölkpriset som nu stiger. En krona upp per kilo gör mycket när det handlar om stora volymer. Jag är nöjd så länge vi gör ett resultat på sista raden och att djur och anställda trivs.

undefined
Taket på den nya anläggningen börjar sakta ta form.

Hösten 2024 producerar Rökslid Östergård ungefär 1 500 ton mjölk på årsbasis. Efter investeringen ska det öka till 2 500 ton

– Det är i alla fall ett mål när välfärden för djuren förbättras. Det blir rymligare, mjukare att ligga och bättre plats att äta på för korna.

Tanken är att den nya ladugårdsbyggnaden med den utökade djurbesättningen ska stå inflyttningsklar i mars 2025.

– Nu håller man på med yttertaket vilket håller regnet och snön borta. Men byggtakten beror på hur kall och snörik vintern blir. 

undefined
Robert Nilsson har stora planer för Rökslid Östergård utanför Sonstorp. Han satsar 20 miljoner kronor på en ny ladugårdsbyggnad och utökar mjölkproduktionen.

Saknar du ekomjölken?

– Ja, ekomjölken var en rolig utmaning. Tyvärr blev det en konsumentgrej när folk inte köpte mjölken på grund av ett högre pris. Vi på gården hade både arealerna och fodret för det. Nu är djurvälfärden väldigt lika för "vanliga" mjölkkor och Krav-korna med bättre utrymmen och högre beteskrav. Samtidigt var det intensivare med eko-mjölken. Skördarna blev mindre medan traktortimmarna ökade.

Mjölkpriset stiger – igen

Arla ökade betalningen den 1 november för mjölk till sina producenter för sjunde månaden i följd.

 Ersättningen stiger med cirka 34 öre till drygt sex kronor per kilo för konventionell mjölk. Ekomjölken ligger 80 öre högre.

Orsaken till det stigande mjölkpriset hänger främst samman med utvecklingen för mejeriprodukter på världsmarknaden.

 Mängden mjölkråvara räcker inte till för att möta behoven hos en växande världsbefolkning. Det är obalansen mellan utbud och efterfrågan som driver upp priserna.

Källa: Lantbruksnytt

Karta: Rökslid östergård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!