Sektor utbildning har tagit fram ett förslag som politikerna ska ta ställning till på kommunstyrelsemötet den 20 mars. Förslaget går ut på att stoppa intaget av elever till Bergska gymnasiet till höstterminen 2024.
– Jag som utbildningschef har kommit till Finspång där det finns ett underskott på 21,5 miljoner kronor på gymnasiet. Bergska gymnasiet är betydligt mer kostnadsdrivande jämfört med gymnasieskolorna i Norrköping. Samtidigt har vi ganska få sökande och det är svårt att erbjuda en kvalitativ gymnasieskola när det är så få sökande, säger utbildningschefen Eva Svensson.
Hon poängterar att det handlar om ett förslag.
– Politikerna får avgöra om man vill följa mitt förslag eller om det går att skjuta till mer pengar till gymnasieskolan i Finspång. Det går inte att ha ett underskott på totalt 48 miljoner på hela skolverksamheten i Finspång och kalla det att ta ansvar för god ekonomisk hushållning, säger Eva Svensson.
Blir inte signalen till kommuninvånarna att Bergska gymnasiet ska läggas ner inom några år om intaget stoppas?
– Signalen till invånarna handlar om vad en gymnasieskola får kosta. Jag vill egentligen inte ta bort någonting, men när gymnasieskolan i Finspång gått så mycket back år efter år och det blir mer och mer minus varje år, då måste vi göra någonting, menar Eva Svensson.
Vad får det för konsekvenser när det gäller personal om intaget stoppas?
– Om en årskurs försvinner så kommer det att påverka personalstyrkan, säger Eva Svensson.
Enligt förslaget ska de elever som nu går på Bergska gymnasiet gå klart sina utbildningar.
– Så måste vi arbeta enligt skollagen, förklarar Eva Svensson
Till hösten kommer cirka 100 elever gå kvar sitt andra och tredje år på Bergska gymnasiet. Vi träffade elever och lärare som inte gillar förslaget om att stoppa intaget till hösten.
– Jag tror det är viktigt att Finspång har en skola med de linjer som finns på Bergska gymnasiet. Annars måste eleverna pendla till ett gymnasium i Norrköping. Det tar mycket både på psyket och det fysiska att pendla varje dag. Jag har provat det och det trivdes inte alls med det, berättar Elvira Lejon.
– Vi har jättebra lärare som är engagerade i eleverna och tänker på varje persons egna behov. Bergska är en bra skola, säger Alice Karlsson.
– Det känns inte kul alls om Bergska gymnasiet skulle försvinna. Jag är jätteglad att jag valde Bergska och trivs jättebra här. Det finns mycket kunskap och hela skolan är som en enda stor familj, säger Maja Moberg, 18.
Göran Rumenius har arbetat som lärare på Bergska gymnasiet i 22 år.
– Det kan nog vara ett misstag att stoppa intaget till hösten. I praktiken handlar det om en nedläggning. Risken är också att det blir en flykt av lärare om det här förslaget blir verklighet, säger han.
Göran Rumenius vänder sig emot kommunens strategi.
– Det var dåligt söktryck förra gången, men nu har vi vänt på det och det är dubbelt så många som vill gå här, säger han.
Läraren Helena Schölin har erfarenhet från andra gymnasieskolor.
– Vi har hög kompetens på lärarna och ser verkligen eleverna. Förslaget som lagts fram känns förstås inte bra. Nu har vi lyckats vända trenden och har haft fler sökande än förra gången. Därför känns det snopet att vi på sikt riskerar att läggas ned, säger hon.
Vi möter kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) och utbildningsrådet Mikael Wallin (L).
– Som det är nu tappar vi pengar varje dag. Utbildningen är bra, men det kostar för mycket när vi har så få elever. Vi är i behov av att göra en strukturförändring, säger Mikael Wallin.
Men ett stopp av intagningar i höst, är inte det dödsstöten för Bergska gymnasiet?
– Visst kan det bli så att Bergska som det ser ut nu upphör på sikt. Förvaltningen ska utreda hur de ser på framtiden, förklarar Mikael Wallin.
Den styrande politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet verkar eniga i att det framlagda förslaget är rätt väg att gå.
– Det är inget lätt beslut att ta och en svår fråga, men vi behöver göra något när gymnasieskolan går så mycket minus år efter år. Men vi jobbar för att nå en bred lösning, säger Mats Annerfeldt.
Enligt förslaget ska introduktionsprogrammet och den anpassade gymnasieskolan fortsätta att ta in elever till höstterminen 2024.