Grova brottet: Bluffakturor och falska löner

Finspångsföretaget tjänade miljonbelopp på bluffakturor och felaktiga löner till personer som inte arbetade i företaget. Nu döms en kvinna från Finspång för grovt skattebrott.

"Brottsligheten är att bedömas som grov eftersom förfarandet skett systematiskt, rört mycket betydande belopp och varit av synnerligen farlig art", skriver tingsrätten i domen.

"Brottsligheten är att bedömas som grov eftersom förfarandet skett systematiskt, rört mycket betydande belopp och varit av synnerligen farlig art", skriver tingsrätten i domen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Finspång2024-07-09 21:00

Nyheten i korthet

  • Finspångsföretaget anklagas för att ha tjänat miljoner på falska fakturor och ogrundade löneutbetalningar. Enligt anklagelserna har företaget rapporterat löneutbetalningar på 3,3 miljoner kronor till elva personer som inte verkar ha jobbat där.
  • Norrköpings tingsrätt dömde en 35-årig kvinnlig företrädare för företaget till 10 månaders fängelse för grovt skattebrott och skattebrott. Hon har också fått näringsförbud i tre år.
  • Kvinnan nekar till anklagelserna, hävdar att hon blivit manipulerad och att hon inte har någon formell ekonomisk utbildning. Trots detta har hon signerat dokument med Bank-ID.

Företaget, som företrätts av en 35-åring kvinna från Finspång, har bland annat lämnat uppgifter till Skatteverket om att det aktuella företaget betalat ut lön till elva personer på totalt 3,3 miljoner kronor och dragit av skatt med en miljon kronor.

undefined
Trots att företaget inte betalade ut någon lön, intygade den nu dömda företagaren att elva personer fått lön och skrev under med sitt Bank-id.

När Ekobrottsmyndigheten i Linköping har utrett ärendet så har det visat sig att inga avgifter betalats till företagets skattekonto som gäller deras påstådda löner. Det finns heller inga utbetalningar från företaget till någon av de elva personerna. Kvinnan har skrivit under med Bank-id och intygat att personerna fått lön från företaget.

Under februari till augusti 2022 redovisade företaget försäljning av varor utanför EU med 4,6 miljoner kronor. Under samma period redovisade företaget ingående moms med 826 643 kronor. Men leverantörsfakturor har saknat verifikationsnummer och listor som lämnats in till Skatteverket har varit oläsliga. Det finns heller inga uppgifter om affärstransaktionerna på företagets eget konto. 

I domen från Norrköpings tingsrätt står det: "NN (personens namn) har godtagit att oriktiga uppgifter har lämnats till Skatteverket i arbetsgivardeklarationerna och i skattedeklarationerna bestående i falska individuppgifter samt falska uppgifter om lön och avdragen skatt beträffande arbetsgivardeklarationerna". 

undefined
En 35-årig företagare från Finspång döms av Norrköpings tingsrätt för sju fall av grovt skattebrott och tolv skattebrott till tio månaders fängelse och tre års näringsförbud.

Norrköpings tingsrätt dömer kvinnan för grovt skattebrott vid sju tillfällen och skattebrott vid tolv tillfällen - till tio månaders fängelse. Hon får också näringsförbud i tre år. 

"Brottsligheten är att bedömas som grov eftersom förfarandet skett systematiskt, rört mycket betydande belopp och varit av synnerligen farlig art", skriver tingsrätten i domen. 

Företagaren har förnekat alla brott hon nu är dömd för och bestridit näringsförbudet. I förhör berättar kvinnan att hon inte har någon formell ekonomisk utbildning och att hon tagit hjälp av ett annat företag för att sköta bokföringen. Hon anser att hon blivit manipulerad och grundlurad. 

"Vad han skickade in för nåt och vad han gjorde, det hade inte jag en blekaste aning om, för att jag signerade bara", säger företagaren i förhör. 

När polisen gjorde en husrannsakan hos företagaren hittades en pärm, där det stod bluffakturor på pärmryggen. 

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!