Grön Flagg bra för miljön

Håll Sverige Rents undervisningsverktyg Grön flagg firar 20 år. Kommunens ambition är att få fler skolor att nappa på idén.

Symbol. Grönt ljus för Grön Flagg.

Symbol. Grönt ljus för Grön Flagg.

Foto: Cederqvist Bo

FINSPÅNG2016-11-15 15:14

– Många skolor gör ett bra arbete utan att vara ansluten till Grön Flagg, men certifieringen gör arbetet mer systematiskt och genomtänkt. Idag har vi erfarenheten ute i verksamheterna om det är fler som vill ansluta sig framöver. Jag gillar Grön Flaggs tydliga mål, säger Herman Vinterhjärta (MP), miljö-och samhällsbyggnadsråd.

Statistiken visar att sju av 42 verksamheter (skolor och förskolor) i Finspång har Grön Flagg (16,67 procent). Förutom att barn och ungdomar lär sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor på ett spännande sätt innebär verktyget att verksamheterna ofta börjar arbeta konkret med att minska sin egen miljöpåverkan. Sju av tio skolor och förskolor uppger att det egna avfallet och matsvinnet minskar. 91 procent av verksamheterna anser att Grön Flagg ger ett aktivt arbete för hållbar utveckling.

– Att verktyget Grön Flagg används av nästan 2 700 skolor och förskolor i Sverige leder till en ökad medvetenhet om hållbar utveckling hos hundratusentals barn, säger Lisa Adelsköld, ansvarig för skolverksamheten hos Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Av 238 kommuner i Sverige är det Högsby som har flest enheter i relation till antal skolor och förskolor i kommunen. Hallstahammar kommer tvåa och på tredje plats Vara.

Fotnot:Grön Flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools. 49 000 skolor och förskolor i 62 länder använder metodiken i undervisningen. 15 miljoner barn i världen går på en Eco-School.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om