En person livshotande skadad i lägenhetsbrand

Under natten mot måndag larmades SOS om en brand i ett flerfamiljshus i Finspång. En person fördes till sjukhus med livshotande skador.

Grannen: "Man tänker att man måste rå om varandra"

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-08-19 07:31

Det var vid klockan 02.10 natten mot måndagen som SOS larmades om en brand i ett flerfamiljshus på Kapellvägen i Finspång. 

– Det brann kraftigt när vi kom fram med styrkor från Finspång, säger Lennart Ågren, räddningstjänstens vakthavande befäl.

– Det blev inriktning mot livräddning då det fanns människor kvar i den brinnande lägenheten. Rökdykarna fick ut en person som är förd till sjukhus.

Räddningschefen Peter Kindblom i Finspång förklarar att brandmännen möttes av en övertänd lägenhet.

– Det brann i hela lägenheten. Jag skulle säga att det var utbränt, säger han.

Branden var på tredje våningen, högst upp i flervåningshuset. Efter att livräddning var utförd släcktes branden inifrån med hjälp av rökdykare. Man lyckades förhindra spridning till vinden och grannlägenheter. Inom loppet av en halvtimme var elden under kontroll.

– Brandmännen har gjort ett jättejobb med att släcka branden, säger Peter Kindblom. 

Det blev ett bryskt uppvaknande för trebarnsmamman Vilma Falk, 30, som bor i närheten när elden bröt ut.

– Helt plötsligt stod vi på gården, berättar hon.

Hon berömmer brandmännen för den snabba släckningsinsatsen som gjorde att hon aldrig hann bli riktigt rädd.

– Men det tog förstås tid att somna om igen. Och så luktade vi brandrök…

Vad tar ni mer er från en sådan här uppskakande händelse?

– Att man inte kan ha för många brandvarnare! Nu ska jag handla fler. En packad nödväska är heller aldrig fel när det blir brått ut, säger Vilma.

En av grannarna i trappuppgången bredvid den brandhärjade lägenheten blev väckt av blinkande blåljus på måndagsmorgonen.

– Jag vaknade av det och efter ett tag kom polisen och knackade på och ställde frågor. Sedan somnade jag om eftersom jag jobbar kvällar, berättar grannen som bott i fastigheten i åtta år.

Trots att hans lägenhet ligger på samma plan som den drabbade lägenheten blev det ingen påverkan för honom. 

– Jag vet egentligen ingenting om det som skett. Men jag får kolla sedan hur det ser ut när jag går till jobbet, sa grannen på måndagsförmiddagen.

Den som larmade 112 om branden var tidningsbudet Helen, som bara vill stå med förnamn. Hon upptäckte inte branden direkt hon kom till platsen.

– Det luktade bara äckligt. Som om någon precis fimpat.

Det starka ljusskenet från fönstren på tredje våningen antog hon till en början kom från starka solcellslampor i bostaden.

– Först när röken vällde ut och jag hörde skrik förstod jag allvaret. Det tog ett par sekunder. Det konstiga var att det inte luktade brandrök i trapphuset. Det luktande faktiskt ingenting, säger hon.

Tillsammans med en yngre man ringde Helen på så många dörrar som möjligt i uppgången för att varna om branden.

– När vi kom ut från porten hade flera hyresgäster redan samlats utanför från de andra trappuppgångarna i huset, säger Helen.

En drabbad vid lägenhetsbranden fördes till sjukhus med ambulans. Enligt en bulletin från Region Östergötland fick personen livshotande skador och vårdas på intensivvårdsavdelning. Hans tillstånd bedömdes på måndagen som kritiskt. i en ny bulletin på tisdagen bedöms hans tillstånd som stabilt. 

Polisen var på måndagen på plats och gjorde en teknisk undersökning. Men Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson, kunde inte ge någon förklaring till branden. 

– Det är för tidigt att säga någonting och jag vill inte spekulera. Vi måste ge teknikerna den tid de behöver, säger han.

När utredningen kan vara klar vet han inte.

– Teknikerna är duktiga. Vi hoppas att de får fram något, säger Johnny Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!