Gripenprojektet, eller Griffinproject som det heter på engelska, är en jättesatsning på cirka 400 miljoner kronor som nu går in i slutfasen.
– Det är den största satsning Gränges har gjort i modern tid. Säkert sedan 1960-talet, säger Håkan Brink, även han projektledare, när vi träffas på industriområdet i Finspång.
När allting är klart ska logistiken och även lönsamheten bli ännu bättre.
– Som det är i dag transporterar vi våra aluminiumband i rullar med dieseltruckar. Det rör sig om fyra till fem kilometer mellan olika hallar och processer. Det kan lätt bli materialskador och det kan ibland vara svårt att veta var banden är i de olika stegen, förklarar Bengt Jansson.
De stora dieseltruckarna ska snart vara historia.
– All bandhantering mellan maskiner och hallar kommer att utföras med elektriska vagnar eller med automattraverser och det kommer också att ske med mycket kortare avstånd än i dag. I vårt bandlager kommer vi att ha 500 band i två olika nivåer, där allting är automatstyrt, berättar Bengt Jansson som snart slutför sitt sista uppdrag på företaget han började sin karriär på i slutet av 1960-talet.
När företaget Aurubis la ned sin verksamhet i Finspång 2013, blev en lokalyta på 10 000 kvadratmeter ledig på industriområdet. Gränges köpte den för att kunna göra verklighet av Gripenprojektet.
– Det har varit en utmaning att bygga nytt i gamla lokaler. Vissa delar är från slutet av 1880-talet och de nyaste från början av 1980-talet. Vi har haft ett gott samarbete med länsstyrelsen gällande miljöarbetet. Ett arbete som har varit utmanande och där vi varit mycket noggranna, berättar Håkan Brink.
En gammal skyddsrumstunnel från andra världskriget har kommit till användning.
– Det är berg mellan lokalerna. Den tunneln har vi ökat upp lite och lagt in en räls för att transportera banden till färdigställningen.
Hade det inte varit enklare och billigare att riva allting och bygga nytt?
– Nej, det hade blivit dyrare och då hade det aldrig blivit av, även om det hade varit den enklare vägen att gå, säger Bengt Jansson.
Ett nytt valsverk är snart färdigt att tas i bruk och ett annat ska flyttas för att få allting i samma byggnad. Ett äldre valsverk ska sedan tas ur bruk när det nya är på plats om cirka åtta månader.
– När allting är klart kommer vi att kunna öka kallvalskapaciteten med 20 000 årston. Däremot kommer den här satsningen inte att innebära några nyanställningar, säger Bengt Jansson.
En investering på 400 miljoner kan inte "bara" handla om miljön?
– Gränges har en stark miljö- och hållbarhetsprofil som vi hela tiden arbetar med. Den stärker vi i och med det här projektet. Men det är klart att det finns en ekonomisk uppsida för att räkna hem en sådan här investering, säger Håkan Brink.
När det varit som mest aktivitet med nybygget, så har cirka 100 man från mängder med företag varit i arbete samtidigt. När pandemin kom och orderböckerna hos Gränges drastiskt minskade stoppades också projektet.
– Man kan säga att hela projektet är försenat ett år. Det var en osäker period när bilindustrin mer eller mindre slog igen och vi drabbades. Men nu ser det ljusare ut. Hela projektet kommer ta tre år från start till mål, säger Håkan Brink.
När kommer de positiva effekterna av Gripenprojektet märkas för Gränges?
– Under 2022, säger Bengt Jansson.