Så påverkas patienterna under strejken

Hur påverkas patienterna på Vårdcentralen i Finspång av den pågående strejken? "Det är en stor påverkan som drabbar patienterna på olika sätt", säger verksamhetschefen Sofia Holmlund.

"När det är strejk kan inte patienterna nå oss via telefon. Istället måste de komma direkt till receptionen för en första bedömning", berättar Sofia Holmlund, verksamhetschef för Vårdcentralen i Finspång.

"När det är strejk kan inte patienterna nå oss via telefon. Istället måste de komma direkt till receptionen för en första bedömning", berättar Sofia Holmlund, verksamhetschef för Vårdcentralen i Finspång.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-06-13 17:30

Nyheten i korthet

  • Strejken på Vårdcentralen i Finspång påverkar patienterna på olika sätt, inklusive att patienterna inte kan nå vårdcentralen via telefon och att planerade vårdinsatser skjuts upp.
  • 23 sjuksköterskor deltar i strejken, vilket skapar utmaningar för planeringen av vårdtjänster.
  • Strejken är ett sätt för sjuksköterskorna att uttrycka missnöje med arbetsgivaren, med krav på minskad veckoarbetstid och bättre arbetsförhållanden.

23 sjuksköterskor är uttagna i strejk på vårdcentralen i Finspång som ligger i Vårdcentrum. 

– Av dessa 23 har vi rätt att bemanna med fyra sjuksköterskor i Finspång och en sjuksköterska i Rejmyre de dagar som det är strejk, säger Sofia Holmlund, verksamhetschef på Vårdcentralen i Finspång.

undefined
Vårdcentrum i Finspång, där 23 sjuksköterskor på Vårdcentralen just nu är uttagna i strejk.

Strejken pågår tisdag, onsdag och torsdag under jämna veckor samt onsdag och torsdag under udda veckor. 

Är det inte rörigt med planeringen när strejken genomförs med ett hoppande mellan dagar och veckor?

– Jo, det kan det vara. Men samtidigt är vi vana i semestertider som vi är på väg in i nu, förklarar Sofia Holmlund. 

Hur märker patienterna att det är en pågående strejk?

– I vanliga fall söker patienterna in till oss via telefon och vi gör en bedömning om de ska komma till oss eller inte. När det är strejk kan inte patienterna nå oss via telefon. Istället måste de komma direkt till receptionen för en första bedömning. Det är nog den största förändringen, berättar Sofia Holmlund.

Är inte risken stor att det kommer personer som egentligen inte behöver hjälp av vårdcentralen?

– Så skulle det kunna vara, men det är ingenting vi har märkt av ännu. Det kan också vara så att folk drar sig för att komma till oss när det inte går att ringa. Jag vill verkligen ge en stark uppmaning till att man ska besöka oss vid sjukdom, poängterar Sofia Holmlund. 

undefined
"Vi informerar patienter om att det är en strejk och den insats som är tänkt att genomföras helt enkelt inte går att göra just nu. En del kan vi skjuta fram bara några dagar, men en del får vänta tills efter sommaren", säger verksamhetschefen Sofia Holmlund.

Strejken gör också att planerade vårdinsatser skjuts på framtiden.

– Vi informerar patienter om att det är en strejk och den insats som är tänkt att genomföras helt enkelt inte går att göra just nu. En del kan vi skjuta fram bara några dagar, men en del får vänta tills efter sommaren, säger Sofia Holmlund.

undefined
"Det är klart att för befolkningen och för patienterna är det inte bra att strejken pågår för länge", säger Sofia Holmlund, verksamhetschef Vårdcentralen i Finspång.

Hur länge kan den här strejken pågå med tanke på patientsäkerheten?

– Vi har kontinuerliga uppföljningar för att ha en så säker verksamhet som möjligt. Men det är klart att för befolkningen och för patienterna är det inte bra att strejken pågår för länge, säger Sofia Holmlund. 

Utanför vårdcentrum står strejkvakterna Catharina Lundin och Inger Bråthén, som båda är uttagna i strejken och arbetar på vårdcentralen i Finspång. 

– Vi står här i skift, fyra timmar, säger Catharina Lundin.

undefined
"Strejken behövs eftersom vi inte får något gehör från arbetsgivaren. Det är ingen som orkar arbeta heltid inom vården", säger Inger Bråthén, som arbetat inom sjukvården i Finspång sedan 1986.

Vad tycker ni om strejken?

– Strejken behövs eftersom vi inte får något gehör från arbetsgivaren. Det är ingen som orkar arbeta heltid inom vården, säger Inger Bråthén.

Vårdförbundet vill att veckoarbetstiden ska sänkas från 38,25 timmar till 37 timmar.

– Eftersom det är många kvinnor som arbetar inom vården, så blir det en kvinnofälla. Det finns personal som inte hinner gå på toaletten eller äta på en hel arbetsdag, berättar Inger som arbetat inom sjukvården i Finspång sedan 1986.

– Jag har varit med om en strejk tidigare, det var 2008. Då pågick den i sex veckor, då handlade det i första hand om lönerna, säger hon.

undefined
Catharina Lundin och Inger Bråthén jobbar båda som sjuksköterskor på Vårdcentralen i Finspång och är uttagna i strejk. "Vi kan strejka länge", säger båda två.

Du har ändå trivts på ditt jobb i alla år?

– Ja, det är ett så givande arbete och jag känner att jag gjort nytta, säger Inger Bråthén.

Vad har förändrats mest i ditt arbete sedan du började?

– Det har blivit mycket, mycket mer dokumentation. Det är en jättestor del av det vi gör nu, säger Inger Bråthén

undefined
"Det är många som stannar och tycker det är bra att vi strejkar", säger sjuksköterskan Catharina Lundin.

Vad gör ni som strejkvakter?

– Vi svarar på frågor från både allmänhet och personal. Det är många som stannar och tycker det är bra att vi strejkar, säger Catharina Lundin. 

Hur länge är ni beredda att strejka?

– Länge, kommer svaret från båda samtidigt.

Karta: Vårdcentrum Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!