Senast januari 2027 måste alla kommuner i Sverige ordna fastighetsnära insamling av de vanligaste förpackningarna vi slänger i soporna. Nu rättar sig Finspång i ledet och börjar pytsa ut de nya sopkärlen. Flerbostadshus och verksamheter står först i tur och kommer att tilldelas separata matavfallskärl med start i slutet på mars. I april ska det adderas förpackningssorteringskärl.
Villor och fritidshus får fyrfackskärl med start i augusti.
– Då tar vi hem kundens befintliga kärl och ersätter med två kärl med fyra fack i varje. Det är liknande som finns i exempelvis Norrköping. Vi räknar med att allt blir klart innan året är slut, säger Mats Harju, chef för avfall och återvinning på Finspångs Tekniska som gör omställningen på uppdrag av Finspångs kommun.
I Norrköping har villaägare haft möjlighet till fastighetsnära insamling genom fyrfackskärl sedan 2016.
Hur kommer det sig att Finspångs kommun inte har infört detta förrän nu?
– Vi har helt enkelt haft andra prioriteringar. Men innan lagkravet kom i januari 2024 hade vi redan beslutat att införa det här systemet. Tanken var att göra det här redan förra året men vi har inte hunnit med.
Eftersom alla kommuner behöver göra den här omställningen har det varit stor efterfrågan på kärl hos leverantörerna, vilket har fördröjt processen enligt avfallschefen.
Robin Svensson är villaägare och ser fram emot att få närsortering. Han är noga med källsortering och får ofta åka till en returstation med familjens avfall.
– Jag tycker det är ett bra initiativ, det är ju smidigt att slippa åka till en station och återvinna. Särskilt under den varma tiden på året så är det skönt att inte ha avfallet i ett köksskåp där det kan lukta lite tråkigt, säger han.
Den extra kostnaden som blir tycker han är rimlig med tanke på servicen det innebär.
– Grundavgiften är densamma på 1 010 kronor oavsett tömningssystem. Om man idag har standardkärl på 190 liter kostar det 1 769 för en privatperson vilket kommer öka till 2 100, säger Mats Harju.
Med andra ord innebär det 331 kronor mer om året. För Finspångs Tekniska har omställningen inneburit en stor investering.
– Bara att köpa in kärl ligger på någonstans 35-40 miljoner kronor. Sedan har planeringen pågått i över ett år, så det är många timmar avsatta.
Vad händer med de gamla kärlen?
– Vi har köpt kärl som är minst 90 procent återvunna och det är precis vad som kommer hända med de gamla. De kommer malas sönder och bli till nya.