"Största satsningen sedan Risinge kyrka byggdes"

Finspångs församling bygger just nu nya lokaler både till sin personal och sina maskiner. Totalt handlar det om en investering på 40 miljoner kronor. "Det är den största satsningen sedan Risinge kyrka byggdes 1840", säger kyrkoherde Pär Österlund.

Ny verkstad och maskinhall ingår i 40-miljonerssatsningen som Finspångs församling gör. I en annan byggnad blir det helt nya personalutrymmen.

Ny verkstad och maskinhall ingår i 40-miljonerssatsningen som Finspångs församling gör. I en annan byggnad blir det helt nya personalutrymmen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-09-29 15:00

Nyheten i korthet

  • Finspångs församling investerar 40 miljoner kronor i en stor byggnation av nya lokaler för personal och maskiner. Detta är deras största satsning sedan Risinge kyrka byggdes 1840.
  • Byggnationen finansieras genom ett lån och kommer att förbättra arbetsmiljön för församlingens anställda. Dessutom kommer församlingen att kunna erbjuda bättre service till invånarna i Finspång.
  • Församlingen planerar också att bli självförsörjande med jord till sina kyrkogårdar genom att anlägga en större komposteringsanläggning.

De gamla lokalerna för personal och maskiner var från 1960-talet och hade gjort sitt.

– Det var hög tid att göra något rejält åt de här bitarna, det var otroligt slitet och under all kritik. Nu får vi mycket mer ändamålsenliga lokaler och en bättre arbetsmiljö för våra anställda, säger Pär Österlund.

undefined
"Det är den största satsningen sedan Risinge kyrka byggdes 1840", säger kyrkoherde Pär Österlund om Finspångs församlings storsatsning.
undefined
Ny verkstad och maskinhall ingår i 40-miljonerssatsningen som Finspångs församling gör. I en annan byggnad blir det helt nya personalutrymmen.

För att finansiera det hela har Finspångs församling lånat hela summan, 40 miljoner kronor, från en bank. 

– Amorteringen av lånet belastar begravningsavgiften. Men det blir ingen höjning av begravningsavgiften, utan det är den avgift som vi alla i Sverige betalar och beslutas av Kammarkollegiet. Församlingen går in som borgenär för lånet, förklarar Pär Österlund.

Under högsäsong, från början av mars till slutet av november, arbetar cirka 30 personer med att sköta församlingens sju kyrkogårdar. 

– Vi har elva fast anställda medarbetare inom kyrkogårdsförvaltningen och övriga är säsongsarbetare, säger Johan Lundström, kyrkogårdschef.

undefined
"Självklart gör vi det här för personalens bästa, men också för att kunna supporta Finspångs invånare på ett bättre sätt. Det handlar om att ta emot de som kommer till oss på ett värdigare sätt", säger kyrkogårdschef Johan Lundström.

Han berättar att det är ett helhetsgrepp som nu görs och att Risinge kyrka än mer kommer att bli "hjärtat" i verksamheten.

– Vi har gjort en organisationsförändring som innebär att all vår verksamhet gällande kyrkornas skötsel utgår härifrån Risinge kyrka. Här kommer det bland annat finnas nya duschar, nya omklädningsrum och ny matsal, säger Johan Lundström.

– Självklart gör vi det här för personalens bästa, men också för att kunna supporta Finspångs invånare på ett bättre sätt. Det handlar om att ta emot de som kommer till oss på ett värdigare sätt, fortsätter han.

undefined
Snickaren Stefan Brolin jobbar i det som ska bli en ny verkstad och maskinhall.

Det finns en ekonomisk uppsida med satsningen på en ny verkstad och maskinhall.

– Nu kommer vi själva att göra grundläggande servicearbeten på våra maskiner, istället för att köpa in de tjänsterna. Det kommer vi att spara pengar på, säger Johan Lundström.

Bygget startade i mars i år och skulle från början vara färdigt i november. Så blir det inte.

– Nej, nu beräknar vi att allting ska stå klart för inflyttning i februari nästa år. Vi fick en del förseningar på grund av skador på den gamla personalbyggnaden som vi inte kunde förutse, säger Johan Lundström.

Vad handlade skadorna om?

– Vi vill jobba hållbart och det var röta på trästammarna som vi ville behålla och det tog tid att skrapa dem rena. 

undefined
Tanken är att Finspångs församling ska bli självförsörjande på jord med hjälp av de här nya komposteringsfickorna.

Målsättningen är att bli självförsörjande med jord till kyrkogårdarna.

– Vi anlägger en större komposteringsanläggning, där vårt trädgårdsavfall får förmultna och sedan bli till jord som vi kan  använda. Det har funnits förut, men inte i den här skalan, berättar Johan Lundström.

Sju kyrkor

Kyrkogårdsförvaltningen i Finspångs församling har hand om skötseln av Risinge kyrka, Hällestads kyrka, Regna kyrka, Skedevi kyrka, Rejmyre kyrka, Sankta Maria Kyrka, Folkströms kyrka, Slottskapellet och flera församlingsgårdar.

Karta: Risinge kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!