Företagare besvikna efter kommunens miljardinköp

2023 handlade Finspångs kommun varor och tjänster för drygt en miljard kronor. Knappt 221 miljoner kronor av dessa inköp gjordes från lokala företag. "Kommunen sänder en stark signal att man inte värdesätter sina små företag när det handlas så lite lokalt", säger småföretagaren Annika Selerud, 55.

"62 procent av kommunens ekonomi kommer från Finspångare via skatteintäkter. Då är det också viktigt att kommunen handlar lokalt så mycket det går, inom det regelverk som finns", säger Andreas Ramlöv, verksamhetschef Tillväxt Finspång.

"62 procent av kommunens ekonomi kommer från Finspångare via skatteintäkter. Då är det också viktigt att kommunen handlar lokalt så mycket det går, inom det regelverk som finns", säger Andreas Ramlöv, verksamhetschef Tillväxt Finspång.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-07-07 10:00

Nyheten i korthet

  • Finspångs kommun handlade varor och tjänster för över en miljard kronor 2023, men endast 20,6% av dessa inköp gjordes från lokala företag.
  • Småföretagaren Annika Selerud kritiserar kommunens inköpsstrategi och uppmanar till mer lokal handel för att stödja de lokala företagen.
  • Tillväxt Finspång, som initierade utvärderingen, föreslår att processen följs upp årligen för att öka andelen lokal handel.

I siffran 1 070 917 860 kr kronor ingår även de varor och tjänster som köpts in av de kommunala bolagen Vallonbygden och Finspångs tekniska.

 – Vi småföretagare står för mycket skatteintäkter till kommunen, då borde kommunen också se till att handla mer lokalt, säger Annika Selerud, vice ordförande i intresseorganisationen Företagarna i Finspång och själv småföretagare i redovisningsbranschen. 

undefined
"Kommunen skulle kunna bryta ned stora upphandlingar i flera mindre, så skulle lokala företag lättare kunna vara med och räkna på det. Den politiska viljan finns, men tjänstemannaorganisationen gör inte som politikerna har bestämt", säger småföretagaren Annika Selerud.

Kommunens inköp styrs till stor del av lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Så är det. Men kommunen skulle kunna bryta ned stora upphandlingar i flera mindre, då skulle lokala företag lättare kunna vara med och räkna på det. Den politiska viljan finns, men tjänstemannaorganisationen gör inte som politikerna har bestämt, säger Annika Selerud.

Hon håller med om att företagarna måste vara på hugget och ta reda på när olika upphandlingar ligger ute för anbud.

– Vi i Företagarna ska anordna en kurs i upphandlingar för våra medlemmar i höst. Tjänstemännen borde också vara mer aktiva och kontakta företag så att de vet vilka varor och tjänster de lokala företagen kan erbjuda, tycker Annika Selerud. 

Det är Tillväxt Finspång som tagit initiativet till mätningen och tillsammans med kommunen arbetat fram underlaget som visar att 20,6 procent av kommunens inköp under 2023 gjordes lokalt.

– 62 procent av kommunens ekonomi kommer från Finspångare via skatteintäkter. Då är det också viktigt att kommunen handlar lokalt så mycket det går, inom det regelverk som finns, säger Andreas Ramlöv, verksamhetschef Tillväxt Finspång.

undefined
"Jag vill få till en attitydförändring hos tjänstemän i kommunhuset. Vid direktupphandlingar borde det vara självklart att företag i Finspång får frågan", säger Andreas Ramlöv, verksamhetschef Tillväxt Finspång.

 Kan det vara så att alla varor och tjänster som inhandlas av kommunen helt enkelt inte finns hos företag i Finspång?

– Det finns såklart varor och tjänster som inte finns lokalt, men det går att handla mycket mer i Finspång. Jag vill få till en attitydförändring hos tjänstemän i kommunhuset. Vid direktupphandlingar borde det vara självklart att företag i Finspång får frågan. Sedan ska hela processen följa god ekonomisk hushållning och det ska handlas av det företaget som är bäst för kommunens ekonomi, poängterar Andreas Ramlöv. 

 Har andra kommuner i Finspångs storlek gjort liknande undersökningar?

– Inte vad jag vet. Jag och Tillväxt Finspång, med mer än 100 medlemsföretag, vill att den här undersökningen görs varje år i Finspångs kommun för att följa om vi kan öka andelen lokal handel, säger Andreas Ramlöv. 

Vi kommer tillbaka till lagen om offentlig upphandling.

– Det går att skriva in att det ska vara mer lokalt, det kan handla om miljöpåverkan och närhetsprincipen. Våga sätta mer lokal prägel på de kommunala upphandlingarna, säger Andreas Ramlöv.

undefined
"Jag blir ganska besviken när jag ser att kommunen inte handlar mer lokalt. Vi levererar och installerar it-tjänster och har noll affärer med kommunen. Och då finns vi 100 meter ifrån kommunhuset", säger Kristian Gatz, som driver en databutik i Finspångs centrum.

Kristian Gatz, äger databutiken Login IT i Finspångs centrum.

– Vi levererar varor och installerar it-tjänster och har noll affärer med kommunen. Och då finns vi 100 meter ifrån kommunhuset. Vi matchar alla priser från de större leverantörerna. Jag tror att många tjänstemän i kommunen inte vet vad som finns hos företagen i Finspång, säger han.

Hans företag har aldrig lämnat in något anbud till kommunen. 

– Jag har inte haft vetskap om hur jag ska göra och var jag ska hitta upphandlingarna. Men nu har den delen blivit bättre och mer tydligt från kommunens sida. När det gäller direktupphandlingar tar jag gärna förfrågningar från kommunen, förklarar Kristian Gatz.

Offentlig upphandling

När offentlig sektor köper varor, tjänster eller byggentreprenader sker det oftast genom en offentlig upphandling. Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att offentliga inköp öppnas för konkurrens och att offentliga medel används så effektivt som möjligt.

När ska lagen om offentlig upphandling (LOU) användas?

LOU gäller för all offentlig upphandling av varor, tjänster och byggentreprenader som inte omfattas av någon annan upphandlingslag eller av något specifikt undantag som gäller i den enskilda upphandlingen.

Vilka ska använda LOU?

De som använder LOU kallas upphandlande myndigheter. Upphandlande myndighet är en statlig eller kommunal myndighet.

Källa: Konkurrensverket

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!