Männen togs på bar gärning – när de fiskade utan fiskekort

Två män bestämde sig för att ge sig ut och fiska – men det skulle visa sig bli en dyr fiskedag.


Två män bestämde sig för att fiska i Lilla Skiren i Finspångs kommun – utan fiskekort.

Två män bestämde sig för att fiska i Lilla Skiren i Finspångs kommun – utan fiskekort.

Foto: Mikael Damkier/ Mostphotos

Finspång2024-10-18 14:00

Den 30 juli 2023 bestämde sig två män, en 26-åring och 28-åring, för att fiska i Lilla Skiren i Finspångs kommun. Det efter att de hade fått tips av en gemensam vän.

Båda männen berättar att de har fiskat i Lilla Skiren, men uppger att de inte kände till att de behövde fiskekort. I förhör uppger 28-åringen att de hann fiska i ungefär 20 minuter innan en man kom fram och avbröt dem.

Mannen visade sig vara fisketillsynsman. Han hade kontrollerat om de hade köpt digitala fiskekort, men det hade de inte. Därför bestämde han sig för att kontrollera om de hade fysiska fiskekort.

När han frågade männen om fiskekort sa de att det inte behövdes där, något som han tyckte var märkligt då det fanns skyltar om det på platsen. Männen ville dessutom inte uppge sina namn. Han tillkallade därför sin kollega och de beslagtog männens fiskeutrustning och ringde polisen. De höll kvar männen tills polisen kom.

undefined
Nu döms männen för oaktsamt brott mot fiskelagen.

Tingsrätten bedömer att männen har fiskat på platsen utan fiskekort, men frågar sig om männen haft uppsåt. Männen förnekar att de skulle ha sett skyltarna, men visserligen har båda fiskat med fiskekort tidigare.

Därför gör tingsrätten bedömningen att det måste ha stått klart för dem att det fanns en risk att fiske i Lilla Skiren omfattas av tillståndsplikt. De döms därför för oaktsamt brott mot fiskelagen.

Båda döms till 30 dagsböter, 9 000 kronor för 28-åringen och 9 300 kronor för 26-åringen. De ska även betala en avgift på 1 000 kronor var till brottsofferfonden.

Utöver det förverkas fiskeutrustningen, där 26-åringens utrustning var värd cirka 5 000 kronor och 28-åringens cirka 600 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!