Festande golfare brände bengal – ska ha kört golfbil berusade

Knallskott, rökpjäser och onyktert uppträdande. Stockholmsderby i fotboll? Nej, tolv golfare som besökte Finspångs golfklubb. "Det är inga ungdomar utan vuxna människor. Det är oacceptabelt", säger Jonas Abrahamsson, klubbchef och vd.

Sällskapet på tolv personer som uppförde sig illa bodde på Finspångs GK under en helg i slutet av augusti.

Sällskapet på tolv personer som uppförde sig illa bodde på Finspångs GK under en helg i slutet av augusti.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-09-19 19:30

På Svenska Golfförbundets bord ligger nu en anmälan med tillhörande händelserapport.

– Eventuellt riskerar spelare att stängas av. Vad jag vet har det här aldrig hänt tidigare, säger Jonas Abrahamsson.

Allt handlar om en grupp golfare som tillbringade en augustihelg på klubbens anläggning för att spela golf och umgås. Enligt ett utskick till klubbens medlemmar hade sällskapet spelat 18 hål på lördagen när de bestämde sig för att spela mer på eftermiddagen.

Det var då allt gick fel.

På hål tre uppges en spelare ha slagit ett kraftig snedslag utan att ha ropat "fore" som man ska göra för att varna framförvarande spelare om missen. På hål fyra ska en raket eller ett knallskott ha fyrats av. På hål sex tändes en rökpjäs (bengal) för att sedan stoppas ner i hålet. Den kraftigt rykande pjäsen slängdes på foregreenen. Iakttagelser från medlemmar säger att golfarna dessutom var berusade när de körde golfbilarna.

undefined
Bengaler som vi är mer vana att se dem.

– Golf-Sverige ser mycket allvarligt på farligt spel. Två personer har nu anmälts för dels farligt spel, dels för skadegörelse. Det är inga stora skador för klubben. Hålkoppen och en flagga har byts ut och det har personen i fråga redan betalat, säger Jonas Abrahamsson.

undefined
Jonas Abrahamsson, klubbchef och vd vid Finspångs GK, har anmält händelserna till Svenska Golfförbundet.

Han har också varit i kontakt med de utpekade personerna i sällskapet.

– De är givetvis ångerfulla. Men så här uppträder man inte på en golfbana. De är inte välkomna hit igen, säger Jonas Abrahamsson.

undefined
Mats Flenhagen förvånas över beteendet hos golfspelarna som bar sig illa åt på Finspångs GK i slutet av augusti.

Vi träffar Mats Flenhagen som tränar putt och inspel i septembersolen. Han reagerar starkt på det som skett.

– Det här har jag aldrig hört talas om tidigare. Man tror ju faktiskt inte att det är sant när man hör det. Och det skulle vara äldre spelare, sa du? Ja, det bevisar väl att den mentala åldern inte alltid är kopplat till personnumret. I mina ögon är beteendet förkastligt.

Mats började spela golf under pandemin, tillhörde tidigare Norrköping, men spelar sedan några år för Finspångs golfklubb.

– Vem bär med sig bengaler på en golfbana och förstör för andra? Jag undrar ju om de utpekade spelarna hade gjort något liknande på sin egen hemmabana? Öl dricker man efter att man har spelat. Sannolikt blir du heller inte en bättre golfare av att alkohol i kroppen, säger Mats Flenhagen.

undefined
Sällskapet på tolv personer som uppförde sig illa bodde på Finspångs GK under en helg i slutet av augusti.
Karta: Finspångs Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!