Få samåker till och från jobbet
I tre av fyra bilar var föraren ensam när NT observerade trafiken en morgon i Stal-rondellen.
Endast i ungefär 4 procent av bilarna som passerade Stalrondellen i onsdags morse färdades tre eller flera personer.
Foto:
Under de tio första minuterna passerade drygt 100 bilar rondellen. I 79 stycken var föraren ensam.
En cyklist trampade genom rondellen då och då, men det var bilarna som stod för trängseln. Under 40 minuter observerades totalt 546 fordon. De ensamma förarna fanns i 416 bilar.
Endast i 19 färdades tre eller fler personer. Då räknades också fyra bussar, en taxi och två tjänstebilar där fastighetsskötare trängdes.
<br><span class=MR>Vi kör oftare</span>
Finspång är en transportberoende kommun, sammanfattar Per Strannelid, Agenda-21 samordnare på Finspångs kommun, när han får höra om resultatet av NT:s räkning.
-Transportsektorn är vansinnigt svår att komma åt, säger han.
Människors rörlighet ökar, Internet till trots. Vi köper visserligen bilar som är snällare mot miljön, men ändå kör vi svenskar Europas tyngsta och törstigaste. Bilen står för en stor del av koldioxidutsläppen.
Utvecklingen går åt fel håll, konstaterar miljökämpar. Undersökningar från flera håll pekar i en riktning-privatbilismen ökar.
<br><span class=MR>Kommer från Norrköping</span>
NT tog kontakt med kommunens största privata arbetsgivare-Siemens. Företaget har mellan 300 och 400 personer som pendlar från Norrköping varje dag och lika många som har en kortare sträcka till jobbet. Men företaget arbetar inte för att uppmuntra eller samordna miljövänliga färdalternativ.
Vissa företag i Sverige har skapat bonussystem som uppmuntrar anställda som samåker, nyttjar kollektivtrafik eller cyklar till jobbet. Det kan handla om att ge anställda en subvention eller en pryl och att hjälpa till att samordna resor.
-Något sådant har vi inte, säger Göran Skoglund, informationschef.
<br><span class=MR>Attitydförändring krävs</span>
Hälften av alla resor som vi gör är kortare än fem kilometer, konstaterar Naturvårdsverket. Och hälften av dem sker med bil. Att cykla istället är ett sätt att förena miljö och hälsa.
-Där behövs inga revolutionerande samhällsförändringar, utan istället en attitydföränd-ring, säger Per Strannelid.
Han tror det behövs att staten styr för att få till satsningar på till exempel kollektivtrafiken.
För den som åker buss är det lätt att se att bussarna är välfyllda under pendlingstid. Särskilt mellan Finspång och Linköping och Norrköping. Men kollektivtrafiken är ändå utsatt av neddragningar av Östergötlands ekonomiskt tyngda kommuner.
-Inte är den så som man skulle kunna önska, säger Per Strannelid och konstaterar att det uppstår ett moment 22:
Turer och linjer försvinner, det blir krångligare för resenärer att ta sig de sträckor de vill med kollektivtrafiken, det innebär att färre åker vilket i sin tur gör att underlagen för turerna försämras. Och så blir det ytterligare indragningar.
-Vi har byggt in oss i ett samhälle där vi är beroende av bil, säger Per Strannelid.
Fotnot: I nästa del kan du läsa om kvinnorna som jobbar för att få ett större utbud av ekologiska varor i Finspångs matvarubutiker.
Mellan 7.22 och 8.03 observerades 546 bilar i Stalrondellen.
I 76 procent var föraren ensam i bilen.
I 20 procent fanns det ytterligare en person med.
Och i endast 4 procent färdades tre eller flera i bilen.
Observera att detta inte är någon statistiskt säkerställd mätning. NT missade troligen ett antal bilar när trafiken var som mest intensiv. Och självklart kan någon bil också ha passerat rondellen mer än en gång.
I 76 procent var föraren ensam i bilen.
I 20 procent fanns det ytterligare en person med.
Och i endast 4 procent färdades tre eller flera i bilen.
Observera att detta inte är någon statistiskt säkerställd mätning. NT missade troligen ett antal bilar när trafiken var som mest intensiv. Och självklart kan någon bil också ha passerat rondellen mer än en gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!