Experten: "Utbildningsrådet borde inte ha deltagit i beslutet"

Samtidigt som utbildningsrådet Mikael Wallin (L) var med och tog beslut om att pausa intaget av elever till den kommunala gymnasieskolan Bergska gymnasiet satt han som ledamot i styrelsen till friskolan Curt Nicolingymnasiet. "Det finns inget problem i det här", säger han.

Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) ser inga problem med att han sitter i friskolan Curt Nicolingymnasiets styrelse, samtidigt som han är med och driver och beslutar om att stoppa elevintaget på den kommunala gymnasieskolan, Bergska gymnasiet.

Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) ser inga problem med att han sitter i friskolan Curt Nicolingymnasiets styrelse, samtidigt som han är med och driver och beslutar om att stoppa elevintaget på den kommunala gymnasieskolan, Bergska gymnasiet.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-04-15 10:00

Curt Nicolingymnasiet, CNG, ägs till 49 procent av Finspångs kommun, det är därför utbildningsrådet har en plats i den styrelsen. Nyligen tog Finspångs kommun styrande politiska partier (S+L+C) beslutet att pausa intaget till den kommunala gymnasieskolan. Frågan är om utbildningsrådets dubbla roller handlar om en intressekonflikt, så kallat jäv?

– Utbildningsrådet borde definitivt inte sitta på båda stolarna. Han har helt enkelt ett annat intresse och ska jobba för den aktuella friskolan samtidigt som han tar beslut som kan gynna friskolan, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på jävsituationer.

Hur borde utbildningsrådet agerat?

– Han skulle ha åberopat jäv och inte deltagit i beslutet. Utbildningsrådet borde heller inte ha jobbat med det förberedande arbetet i den här frågan. Utbildningsrådet behöver inte ha gjort något fel i sak. Men det handlar om det förtroende han har som beslutande politiker, säger Folke Johansson.

Borde utbildningsrådet lämna sin plats i friskolans styrelse?

– Nja, det kanske är att ta i. Men skulle någon överklaga beslutet gällande den kommunala gymnasieskolan på grund av utbildningsrådets jäv, så kan en sådan överklagan mycket väl gå igenom. Då kanske han lämnar sin plats ändå om det blir en ny utredning och ett nytt beslut ska tas, förklarar Folke Johansson.

undefined
I Bildningen bedriver både friskolan Curt Nicolingymnasiet och Bergska gymnasiet sin verksamhet. Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) sitter i CNG:s styrelse samtidigt som han beslutar om den kommunala gymnasieskolans framtid.

Mikael Wallin håller inte med experten Folke Johansson om att det finns någon risk för jäv.

– Nej, vi har inte tagit något beslut om Curt Nicolingymnasiet. Enda gången det kan bli ett problem är om man ställer skolorna mot varandra. Men vi jobbar hela tiden för att vi ska samverka och ha ett bra samarbete mellan de två gymnasieskolorna, säger han.

Kan det inte se konstigt ut eller bli ett problem när du sitter i styrelsen för en gymnasial friskola, samtidigt som du tar beslut om att stoppa elevintaget till den kommunala gymnasieskolan?

– Nej, jag tycker inte det. Jag sitter i CNG:s styrelse som representant från kommunen i min roll som utbildningsråd. Det skulle vara ännu konstigare om inte kommunen är representerat i CNG:s styrelse, när vi som kommun äger 49 procent, förklarar Mikael Wallin.

undefined
"Jag har ett helhetsansvar politiskt för utbildningen i Finspång. Det är därför jag är med i utredningsarbetet kring de här frågorna och det är därför jag sitter som ledamot i CNG:s styrelse", säger utbildningsrådet Mikael Wallin (L).

Experten på jävsfrågor professor Folke Johansson menar att du inte borde deltagit i beslutet eller ens det förberedande arbetet, på grund av risken för jäv?

– Jag har ett helhetsansvar politiskt för utbildningen i Finspång. Det är därför jag är med i utredningsarbetet kring de här frågorna och det är därför jag sitter som ledamot i CNG:s styrelse, säger Mikael Wallin.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) har också varit med i processen och beslutet kring Bergska gymnasiet.

– Det har inte varit någon hemlighet att utbildningsrådet representerar kommunen i CNG:s styrelse. Det skulle varit väldigt märkligt om inte utbildningsrådet finns med i det största beslutet kommunen tar under året när det gäller skolfrågor. Jag har fullt förtroende för Mikael Wallin, säger han.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) och utbildningsrådet Mikael Wallin (L) från den styrande politiska ledningen ger sin syn på jävsituationen och Mikael Wallins dubbla roller.

Finspångs kommun har tidigare brottats med jävsproblem kring sin representation i CNG:s styrelse. 2012 lämnade två politiker CNG:s styrelse på grund av risk för jäv. Då handlade frågan om ett samgående mellan den kommunala gymnasieskolan och friskolan. Dåvarande utbildningsrådet Ulrika Jeansson (S) deltog inte i beslutet, men hon hade kvar sin plats i CNG:s styrelse. Samgåendet mellan skolorna blev aldrig av.

– Vi genomför utbildning gällande jäv- och korruption för hela kommunfullmäktige och alla som arbetar på våra bolag. Jag tycker det regelverk vi har är tydligt och tillräckligt. Vi diskuterar jävsfrågor på våra gruppmöten och är det intressen som krockar så får den personen lämna lokalen, säger Mats Annerfeldt.

Med facit i hand kunde ni gjort något annorlunda?

– Det skulle vara för att slippa den här diskussionen. Men inte för att det var någon jävsituation, säger Mikael Wallin.

Tar ni upp frågor om Bergska gymnasiet på styrelsemöten i CNG?

– Nej, då är det fokus på CNG, precis på samma sätt som det är fokus på Bergska gymnasiet i kommunstyrelsen, säger Mikael Wallin.

Har du någon förståelse för att medborgare i Finspång kan uppleva det som att du sitter på två stolar och det blir svårt för dig att hålla isär rollerna?

– Vissa kanske upplever det så, men det finns inget problem i det här, menar Mikael Wallin.

Vad är jäv?

Jäv är en rätts- eller beslutssituation där en person kan tänkas vara partisk eller där det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet. Den som invändningen riktas mot kallas jävig. En jävig person får inte delta i beslutet i fråga eller i förberedelserna för beslutet.

Delikatessjäv är den mest opreciserade formen av jäv (behörighetshinder) för beslutsfattare eller föredragande tjänsteman att handlägga visst ärende i offentlig förvaltning. Delikatessjäv kan föreligga om det i övrigt finns särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för beslutsfattarens opartiskhet i ärendet. Det är en generalklausul för situationer där bristande objektivitet kan befaras, till exempel särskilda personliga eller ekonomiska relationer mellan handläggare och parten eller intressenten.

Källa: NE

Karta: Bildningen Eventlokal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!