”Det svider i bokhandlarhjärtat”

Billiga pocketböcker är inte nog för att en bokhandel ska överleva.

Finspång2015-12-08 02:00

Det höll i ungefär två och ett halvt år, men före julhelgen stänger Pocketbokhandeln på De Wijks väg för gott. Ägarparet Nyström, Ulf och Anette, ser ingen ekonomisk framtid i rörelsen.

På säljytan över 50 kvadratmeter trängs 3 000 boktitlar i ställ och bokhyllor.

– Vissa dagar har vi inte en enda betalande kund i ­affären och då blir det svårt, säger Ulf.

– Det svider i bokhandlarhjärtat att det skulle sluta så här, berättar Anette. Vi hade aldrig räknat med att bli rika på bokhandeln utan har drivit den som hobbyverksamhet. Men när omsättningen inte räcker till hyran så blir det ohållbart i längden.

Affärsidén har egentligen aldrig fungerat i Finspång. Orsakerna är flera trots ett genomarbetat koncept. Aspekter som indragen kontanthantering på banker, knivskarp konkurrens från ICA och Coop, förändrat hyresavtal från ett till tre år samt försämrade tider för dagliga postrutiner har inte heller underlättat tillvaron för dem.

– ICA och Coop tar död på bokhandlarna när man säljer inbundna böcker för 69 kronor på bokrean, böcker som ännu inte har kommit ut som pocket. Först nu när vi har utförsäljning strömmar kunderna till och det kan vara människor som vi aldrig sett förut, säger paret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om