"Det här är nutidens mission"

En traditionell mässa fast utan predikan och istället med rap och dans.
I fredags kom hiphop-projektet till Mariagården.

Foto: KARIN JOHANSSON
Daniel Elala är en av raparna. Ann Lindberg är dansaren som är närmast kameran. För att lyssnarna ska kunna hänga med projiceras alla texter på en stor duk.

Foto: KARIN JOHANSSON Daniel Elala är en av raparna. Ann Lindberg är dansaren som är närmast kameran. För att lyssnarna ska kunna hänga med projiceras alla texter på en stor duk.

Foto:

Finspång2003-11-10 04:00
De är elva stycken i gruppen som sedan 2002 haft 20 mässor från Piteå till Göteborg.
Daniel Elala och Magnus Jonsson, rapar, Ann Lindberg, Stina Nyström, Kajsa Franke, Stina Edsberg och Lina Asp-lund, dansar, Robert Lilja står för tekniken och Johan Eriksson, Sofia Lilja och Fredrik Berglund, sjunger.
Fredrik Berglund är också upphovsmannen till mässan. Han jobbar med musik, dans och teater och ville kombinera flera konstarter med det kristna budskapet. Snabbt såg han fördelar med hiphop.
-Det växte fram som en kul grej, inleder han och fortsätter att berätta om arbetet som slumpmässigt förde samman de elva i gruppen.
Någon kände någon som i sin tur visste att en annan kompis var intresserad. På det sättet samlades de unga tjejerna och killarna med olika begåvningar.
-Det finns så många outnyttjade resurser inom kyrkan, sammanfattar Fredrik Berglund.
<br><span class=MR>Förenklat språk</span>
Alla delar som en traditionell mässa innehåller finns i hiphopmässan. Välsignelsen och trosbekännelsen har inte ändrats alls och en lokal präst är alltid med för att ge nattvard.
Men predikan är borta och ersatt av raparnas personliga reflektioner. I övrigt är inte mässans innehåll förändrat. Däremot är texterna längre och språket enklare.
Till exempel använder raparna uttrycket Herre ta hand om oss istället för Herre förbarma dig över oss.
Mässan har blivit populär men gruppen som har andra heltidssysselsättningar kan inte besöka alla församlingar och kyrkor som vill det.
Fredrik Berglund är också förtjust i mässans sätt att förmedla det kristna budskapet. Själv känner han sig inte hemma i kyrkans traditionella uttryckssätt och rum.
-Det jag vill med det här är att inspirera folk att göra liknade eller andra saker.
<br><span class=MR>"Måste hänga med"</span>
Tillsammans med de övriga kristna frikyrkorna i Finspång arrangerade Svenska kyrkan hiphopmässan i fredags kväll.
-Det här är ett sätt att missionera i nutid, säger Christer Mobeck, kyrkoherde i Risinge församling.
Det är ett bra sätt att ta tillvara ungdomars sätt att uttrycka sig på, tycker han och får medhåll av Cecilia Ramäng, fritidsledare i Risinge församling.
- Det krävs att kyrkan hänger med, säger hon.
För 20 år sedan hade en hiphopmässa varit otänkbar i Svenska kyrkan. Men kyrkan förändras ständigt, liksom samhället, hävdar Christer Mobeck. Samtidigt har kyrkan ett komplicerat förhållande mellan utveckling å ena sidan och bevarande å den andra; anpassning behövs, men det är också viktigt att hålla fast vid traditioner.
-Vissa saker ska man inte förändra, säger Christer Mobeck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om