Enligt Svensk Handel ökar konkurrensen inom second hand-handeln, vilket drivs av den ökade efterfrågan efter att handla begagnat. Varje år ökar antalet personer som någon gång under året handlar second hand med fem till tio procent.
Men även om det är en satsning rätt i tiden finns det utmaningar när man konkurrerar med loppisar, Facebook-grupper och internet-handel.
– Det är tufft att vara egenföretagare, man har bara sig själv att skylla om det inte går bra. Jag måste hela tiden hitta lösningar. Man måste vara medveten när man prissätter, det är absolut en balansgång. Någon som har en egen loppis kan ju ha helt andra priser, jag måste dra in pengar till löner, moms, hyra och skatter, säger Peter Hansson.
I maj öppnade han, tillsammans med sambon Chollada Chalkhao, Lada 107, som fokuserar på retro-kläder och saker. Med sin nyöppnade secondhand-butik ser han sin verksamhet som ett komplement till Finspångs utbud av vintage-butiker. De två nyöppnade butikerna skiljer sig åt vilket Peter Hansson menar motverkar en konkurrens.
– Jag gillar gamla saker, det behövs mer än en stor second hand i Finspång. Hittills är jag väldigt nöjd. Jag ser en framtid inom detta, att det ska funka, fortsätter han.
Ida Vakili öppnade, i april, Min & Minis Garderob på Östermalm i Finspång. Sakerna i butiken säljs på kommission där de som lämnar in sina kläder får 30 procent av vinsten. Butiken riktar in sig på dam- och barnkläder och inget plagg får vara äldre än tio år.
– Det har gått toppen sedan vi öppnade, men jag tror ingen förstår det jobb vi gör, det kan kännas övermäktigt. Jag räcker inte till för att noppra, tvätta, stryka plaggen som folk lämnar in. Trots att jag bara har öppet i sex timmar så jobbar jag från att jag vaknar till att jag går och lägger mig, säger hon.
– Förr tror jag att second hand var en klassfråga, det var inte upptäckt av alla. Det var tabu att köpa en begagnad present men nyligen hade vi en kund som köpte en dop-present här i från. Second hand är ett vinnande koncept och helt rätt i tiden, säger Ida Vakili.
Magnus Nikkarinen, hållbarhetsansvarig på Svensk Handel, menar att en av förklaringarna till den ökade populariteten för begagnat är de senaste årens lågkonjunktur, kombinerat med pandemin.
– Det tuffa ekonomiska läget har bidragit till ett ökat intresse för second hand. Det vi vet är att konsumenter i större utsträckning drivs av pris än av ideologiska skäl, säger han.
– Den största utvecklingen sker digitalt där det är lättare att matcha utbud och efterfrågan vilket är en stor utmaning inom den fysiska second hand- handeln. Samtidigt som den fysiska butiken ger en annan uppfattning om det man köper, säger Magnus Nikkarinen.
Både Ida och Peter upplever att folk i alla åldrar och samhällsklasser tar sig till deras butiker men att det är avgörande att vara aktiva på sociala medier för att folk ska hitta till deras butiker.
– Våra undersökningar visar att den snabbaste utveckling av de som handlar second hand är bland de äldre, det skapar en större kundbas och det påverkar möjligheten för affärer och företag att utveckla verksamhet i mindre orter, säger Magnus Nikkarinen.