Bollsport främjar integrationsarbetet

Bollsport och integration går hand i hand på Nya Bergska väst. Den 18 december blir det höstfinal när 150 ungdomar bussas in till Norrköping för att se på när Dolphins herrar möter Jämtland.

Samarbetar. David Touma, ungdomscoach, och Elisabet Rehn, rektor, jobbar för bättre integration.

Samarbetar. David Touma, ungdomscoach, och Elisabet Rehn, rektor, jobbar för bättre integration.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2015-12-12 13:55

Skolprojektet Bollsport har pågått i ungefär ett år och bygger på frivillig basis. Eleverna samlas varje fredagseftermiddag för att antingen spela fotboll, basket eller annan bollsport. Flera av dem som delar är ensamkommande unga män mellan 16 och 20 år.

– Vi upplever att grabbarna känner en stor lycka när de är med och deltar. Dels kommer man ut och får se nya sporter. Dels får man en inblick i hur det går till på föreningsnivå i Sverige där alla är med och hjälper till på lika villkor. Projektet är - mig veterligen - det enda i sitt slag i Finspångs kommun, berättar Elisabet Rehn stolt, rektor vid Nya Bergska väst.

Hon fortsätter:

– Vi får hela tiden nya elever till skolan, sedan början av september pratar vi om 50 elever, både ensamkommande och övriga asylsökanden. Det är en av anledningarna till att vi arbetar mycket med integration. Vi försöker hela tiden få med det i den löpande verksamheten. Inför avslutningen till jul är även gymnasieelever vid CNG och Nya Bergska öst engagerade.

Ungdomscoachen David Touma förklarar att projektet ger bra träning inför framtiden.

– Utifrån enkäten som vi gjorde tidigare har vi fått en bra bild av vad ungdomarna vill göra. Hittills har vi bland annat åkt och tittat på fotbollslandskamper i Stockholm, sett IFK Norrköping, Dolphins basketlag och Skärblackas ishockeylag spela match i hemmarinken.

Razkar Soliman från Syrien är en av ungdomarna som gillar bollsport.

– Finspång är bra, men det finns inte så mycket att göra för oss på kvällarna. Bollsportsaktiviteten är ingenting som man vill missa, säger Razkar och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om