– Den typen av metod som användes vid den här omasfalteringen kallas remixing, då fräser man upp den gamla beläggningen och tillsätter ny asfalt. Av det blir det en ny beläggning, säger Tobias Berzelius, projektledare Trafikverket.
Under asfalteringen, som pågick i tre veckor, bildades ibland långa köer. Trafiken ombads köra i riktning mot Skärblacka under tiden asfalteringen pågick, främst på eftermiddagarna.
– När vi hela tiden flyttar positionerna på var bilisterna ska stanna och starta, samtidigt som det är mycket trafik som åker direkt på den nya beläggningen kan det bli påverkan. Vilket det har blivit nu, förklarar Tobias Berzelius.
Vad gör ni åt det?
– Ojämnheterna brukar jämna ut sig när det blir varmare igen. Vi hoppas och tror att ojämnheterna försvinner nästa sommar, säger Tobias Berzelius.
Vad gör ni om ojämnheterna finns kvar även nästa sommar?
– Ett oberoende företag har anlitats för att göra en jämnhetsmätning. Svaret på den mätningen har vi inte fått ännu.
Kan ni behöva ställa krav på att göra om hela eller delar av asfalteringen?
– Det kommer inte göras om i sin helhet. Men det kan bli aktuellt att göra om några delar av sträckan beroende på vad mätningen visar, säger Tobias Berzelius.
Riksväg 51 trafikeras, på den aktuella sträckan, av cirka 4 500 fordon per dygn.
– Mycket trafik i kombination med värme borde göra att ojämnheterna försvinner på sikt. Vägytan manglas ut över tid av all trafik när det dessutom är varmt ute, säger Tobias Berzelius.
Hade det varit bättre att stänga av helt för trafik under perioden det arbetades med sträckan?
– Ja, men det var inte praktiskt möjligt, säger Tobias Berzelius.
Är det många trafikanter som hört av dig om problem med guppigt väglag på den nyasfalterade vägen?
– Det är ett par individer som hört av sig och upplever det du beskriver, säger Tobias Berzelius.
Hårda omdömen från bilister som kört den nyasfalterade sträckan på riksväg 51 mellan Finspång och Svärtinge har spridits ibland annat sociala medier.
Isabell Hellerstedt stannade sin bil för att hon trodde hon fått punktering när däcken på hennes bil vibrerade kraftigt.
– Vibrationerna var så stora att jag trodde jag fått punktering. Men det var ingen fara med däcken. Jag misstänkte att det var vägbanan som gjorde att det vibrerade så mycket, säger hon och fortsätter:
– Jag upplever det klart värst när man åker från Finspång till Norrköping i höjd med Risinge kyrka.
Det var Trafikverket som var beställare av nyasfalteringen och företaget Peab asfalt som utförde jobbet. Kostnaden landade på cirka 6,3 miljoner kronor.
– Det kan vara någon start- eller slutskarv som vi kan få göra om ifall det blir ett markant slag. Annars brukar det inte behövas några större åtgärder. Men jag har inte kört sträckan så jag vet inte, vi får vänta in mätresultatet, säger Anders Hoff, arbetschef Peab asfalt.
Varken Michael Darago eller Isabell Hellerstedt är speciellt imponerade av Trafikverkets budskap att vägen kan bli bättre under nästa sommar.
– Det är långt till nästa sommar och väglaget är verkligen under all kritik som det är nu, när det är nytt. Jag kanske får åka över Skärblacka igen så jag slipper alla gupp, säger Michael Darago.