Besvärliga arbetsdagar i halkan: "Ibland blir man rädd"

Snö och halka gör sopgubbarnas jobb besvärligt. Ibland kan de hamna i farliga situationer på grund av väglaget.
– Det är klart man blir rädd om man kanar baklänges nedför en backe med ett 18 ton tungt fordon, säger sopgubben Stefan Karlsson.

om hans utmaningar under vintern

Foto: Jenny Borg

Finspång2025-01-10 16:30

Nyheten i korthet

  • Snö och halka har gjort sopgubbarnas jobb svårt och farligt, vilket har lett till förseningar i sophämtningen på flera platser, inklusive Finspångs kommun.
  • Sopgubben Stefan Karlsson och kommunikationschefen på Prezero, Lars Lindvall, uppmanar till förståelse för de utmaningar som vinterväder innebär för tunga fordon.
  • Trots svårigheterna under vintermånaderna, beskriver Karlsson sitt yrke som givande, särskilt under sommaren när han får arbeta utomhus i solskenet.

Den senaste tidens snöfall och halka har lett till förseningar av sophämtningen på många platser. I Finspångs kommun har det besvärliga underlaget stundtals gjort det svårt för chaufförerna att ta sig fram överallt.

– När vädret växlar mellan milt och kallt blir det ofta besvärligt. Man vill inte chansa och åka in på ett ställe och bli stående. Då får man ta det en annan dag, säger Stefan Karlsson.

Finspångs Tekniska anlitar Prezero för att utföra uppdraget att sköta sophämtningen i Finspång med omnejd. Ibland hör fastighetsägare och kunder av sig och undrar varför det är svårt för avfallsbilen att ta sig fram, när de själva gör det utan större problem.

undefined
Stefan Karlsson ger sig ständigt ut på nya uppdrag med sopbilen.
undefined
Under vintern kan det bli en del förseningar när det gäller soptömning, om vädret stället till det, med halka och snöfall.
undefined
Blinkande varningssignaler är en nödvändighet när fordonet anländer till olika platser.

– Det kan vara farligt för omgivningen om en lastbil börjar kana nedför en backe. Alla tänker inte på hur tunga fordon det är. Det är viktigt att öka förståelsen för hur arbetssituationen kan se ut, säger Lars Lindvall, kommunikationschef, Prezero.

Stefan Karlsson har varit med om vissa farliga situationer.

– Ibland har man varit rädd när det varit halt och man inte kommit uppför en backe och glider bakåt med sopbilen. Då finns det inte mycket att göra. Vid ett jobb i Åby kanade jag av vägen, fordonet välte och träffade ett elskåp, säger Stefan.

undefined
Den 18 ton tunga sopbilen på väg uppför en backe i Lotorp.
undefined
Stefan har arbetat som sopgubbe i 42 år.
undefined
Det blir ett stort antal soptömningar under en arbetsdag.

Redan som mycket ung man fick han en titel som sedan följt med honom under alla år.

– Jag blev kallad sopgubbe när jag var 18 år. Nu har jag haft yrket i 42 år och har alltid trivts jättebra. Det bästa är friheten, man sköter sig själv, säger Stefan Karlsson.

Han påpekar att det är den här perioden på året som är den mest krävande.

– Det är värsta tiden. Förutom halkan så ligger det sopor överallt efter storhelgerna.

undefined
Under fredagen gick rundan bland annat till flera platser i Lotorp.
undefined
Redan som 18-åring blev Stefan kallad sopgubbe. En yrkestitel som han nu haft i 42 år och stortrivs fortfarande med sitt jobb.
undefined
Han har dragit mängder av soptunnor under alla år i tjänst.

Har folk förståelse för om det blir vissa förseningar med sophämtningen?

– De flesta har det, sedan finns det alltid några som inte har det. Men förstår man inte, hjälper det inte om man förklarar, säger Stefan.

Om snöiga, halkiga vintern inte är sopgubbens favoritårstid finns det en annan period som är desto mer tilltalande.

– Det är ett riktigt bra jobb på sommaren, när man får vara ute i solskenet. Det är stor skillnad på arbetssituationer när man jämför dessa årstider, konstaterar Stefan Karlsson.

Tips för smidig tömning

Ta bort snö från kärl och containrar – även på taken.

Snöröj och skotta runt och framför kärl och containrar.

Se till så att kärl står på plant underlag och i nivå med vägen (inte på snövallar).

Om chauffören ska dra dina kärl fram till avfallsbilen, behöver även dragvägen vara skottad och halkfri. Du måste alltså göra öppningar i eventuella snövallar.

Sanda runt kärl och containrar när det behövs.

Chaufförerna uppskattar om lite extra omtanke visas och det sandas så att en stor avfallsbil har möjlighet att bromsa och stanna vid kärlet på ett säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!