Beskedet till föräldrarna: Förskolorna läggs ner

Ängslyckans förskola och Viggestorps förskola läggs ner till hösten. Beskedet upprör både föräldrar och personal. "Jag blir både ledsen och arg", säger föräldern Kim Pettersson. Ängslyckans personal ska ha informerats om beslutet av en vårdnadshavare.

Föräldrarna vi möter är ledsna, arga och tycker att det känns tråkigt att förskolorna Viggestorp och Ängslyckan ska läggas ner till hösten.

Föräldrarna vi möter är ledsna, arga och tycker att det känns tråkigt att förskolorna Viggestorp och Ängslyckan ska läggas ner till hösten.

Foto: Rikard W Larsson, Mikael Grip

Finspång2024-03-07 06:45

Det var sent i onsdags eftermiddag som föräldrarna fick beskedet om att Ängslyckans förskola och Viggestorps läggs ner till hösten. I brevet föräldrarna fick stod att de under våren behöver söka ny förskoleplats till sina barn. 

Föräldrar vi träffade vid förskolorna på torsdagsmorgonen var ledsna och arg över beskedet. Kim Pettersson har haft sin dotter Signe, 3 år, på Ängslyckans förskola i två år.

undefined
”Signe har gått här i två år och det här är hennes trygghet. Det känns jättetråkigt att förskolan ska läggas ned. Jag blir både ledsen och arg”, säger Kim Pettersson som är på väg att lämna dottern Signe, 3 år, på förskolan.

– Det här är hennes trygghet. Det känns jättetråkigt att förskolan ska läggas ned. Jag lider med personalen och alla barn och föräldrar, säger hon.

undefined
"Det är förskräckligt", säger Jan-Erik Rydell som är på väg att lämna Saga och Emrick på Ängslyckans förskola.

Jan-Erik Rydell lämnar Saga och Emrick på samma förskola. Han tycker att nedläggningen är ogenomtänkt.

– Det är väldigt dumt att lägga ner just den här förskolan eftersom den ligger så nära Storängsskolan. Det är många som har barn både på förskolan och skolan och det är smidigt att lämna på båda samtidigt, säger han.

För föräldern Rasmus Söderkvist var beskedet en överraskning:

– Va! Det visste jag ingenting om. Det känns tråkigt. Vi och våra barn har tyckt om den här förskolan och personalen som jobbar här, säger han.

På Ängslyckans förskola går totalt 60 barn. Personalstyrkan består av 13 personer och enligt informationsbrevet från kommunen ska ingen personal varslas om uppsägning. Men personalen är upprörd över hur kommunen hanterat frågan och lämnar ett handskrivet brev, där man skriver att ”tillvägagångssättet är under all kritik”.

undefined
Personalen på Ängslyckans förskola överlämnar ett öppet brev till vår reporter, där de framför kritik av hanteringen av nedläggningen. "Tillvägagångssättet varit under all kritik", skriver de.

Enligt personalen på förskolan fick de i måndags information om att ett förslag fanns att lägga ned. Men först igår, genom brevet som gick ut till vårdnadshavare, fick de reda på att förskolan verkligen skulle stängas.

"Vi är besvikna och upprörda över att informationen om nedläggning och våra tjänster inte kommunicerats ut till oss personal före den nådde vårdnadshavarna. Hur ska vi kunna vara professionella och bemöta vårdnadshavares frågor, oro och funderingar när vi har fått mindre information än dem?”, undrar de.

undefined
Viggetorps förskola läggs ner i höst. Beskedet gick ut till föräldrar på onsdagen.

På Viggestorps förskola är ett 50- tal barn, mellan ett och sex år, inskrivna. Ett av barnen är Luna, som mamma Anna Örnerdal kommer med. Familjen har flyttat vilket betyder att Luna ändå står i kö till en annan förskoleplats i höst.

 – Här har varit bra och inte så stort, tycker hon.

undefined
”Vi tittar nu på privata alternativ. Det finns ett par att välja på. Det gäller att ställa om för att få det att fungera", säger Linn Laszlo.

En annan mamma, Linn Laszlo, 26, berättar att beskedet att stänga Viggestorps förskola inte kom helt oväntat när antalet barn blir färre.

– Vi tittar nu på privata alternativ. Det finns ett par att välja på. Det gäller att ställa om för att få det att fungera.

Jenny Thorsell är rektor för Viggestorps, Metallens och Ljusfallshammars förskola berättar om hur man nu går vidare.

– Vi ser över vilka platser vi har att erbjuda till personalen på andra förskolor. Barn på förskolorna Viggestorp och Ängslyckan har förtur till nya platser i mån av plats, säger Jenny Thorsell.

Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) menar att nedläggningen är nödvändig med tanke på att antalet barn i Finspångs förskolor har minskat de senaste åren.

– Vi har för många förskoleplatser till hösten. Det är helt enkelt en anpassning till den verklighet vi har. I och med att vi gör det här så sparar vi på lokaler och behöver inte varsla personal om uppsägning, säger han.

undefined
"Det är helt enkelt en anpassning till den verklighet vi har. I och med att vi gör det här så sparar vi på lokaler och behöver inte varsla personal om uppsägning", säger utbildningsrådet Mikael Wallin (L).

Vad händer med lokalerna när förskolebarnen lämnar Ängslyckan och Viggestorp?

– Målsättningen är att vi ha ska verksamhet i lokalerna. Exakt hur det kommer att se ut vet vi inte ännu.

Det kommer kritik från personal och föräldrar när det gäller hur informationen om nedläggningarna har gått till?

– Det är sektorsledningen som hanterar det. Men information har gått ut, sedan är det alltid svårt hur tidigt vi kan informera. Vi har försökt att informera så fort vi hade ett beslut. Vi vill inte oroa om det inte skulle bli något, förklarar Mikael Wallin.

Eva Svensson är utbildningschef i kommunen. Hon har förståelse för att personalen är upprörd, men kan inte säga vad som gått fel.

– Personalen ska ha informerats i måndags kväll och föräldrarna under gårdagen (läs onsdag). Innan dess har det inte funnits någon information. Facket informerades i måndags morse, därefter personalen, kommunstyrelsen och föräldrarna. Vi har försökt och gjort allt i rätt ordning. Mer kan vi inte göra, säger Eva Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!