– Vi ska genomföra två projekt med syfte att bidra till landsbygdsutveckling och entreprenörskap. Det är riktigt roligt och ger oss nya möjligheter, säger Malin Fritiofsson, kommunikatör på Bergska gymnasiet.
Det ena projektet handlar om att cirka 20 ungdomar på skolan tillsammans med en projektledare/coach ska genomföra ett evenemang för allmänheten. Detta för att uppmuntra unga till att starta och driva projekt på landsbygden.
– Syftet är vidare att ungdomarna som planerar och genomför evenemanget ska skaffa sig kunskaper om att driva projekt för landsbygdsutveckling samt lära sig mer om budget, marknadsföring, projektledning och samarbete. På sikt handlar det om att få in fler unga medborgare in i nöjes–och kulturlivet, berättar Fritiofsson.
Specifikt vad det kan bli för typ av evenemang är inte klart. Det är elevrådet som har fått uppdraget.
– Nej, vi har nyligen fått reda på det här. Det ska bli skoj och vi har idéer, men exakt vad det blir vet vi inte ännu. Men att det blir något för jämnåriga och snäppet yngre är ingen vild gissning, säger eleven Per Leander.
Malin Fritiofsson tror att mixen av elever kommer att se till att det blir ett högklassigt evenemang.
– Ja, det är jag säker på. Det kommer att vara elever som bidrar med olika kunskaper från alla våra program så det ska bli spännande att se vad det mynnar ut i.
Tanken är att projektet ska genomföras i skarpt läge för allmänheten under våren 2018.
Bergska gymnasiet har en framgångsrik historia av UF-företagande. Senast var det Locker room talk som gjorde succé när de blev svenska mästare och också tvåa i EM.
Det andra projektet, som tilldelats hälften av summan, ska gå till en UF-kickoff och en UF-gala.
– Vår målsättning är att lyfta UF-företagandet ännu mer som en viktig, intressant och rolig del av skolarbetet, poängterar Malin Fritiofsson.
Kickoffen ska äga rum under höstterminen 2018.
– En galamiddag och en inspirerande föreläsning. Ett riktigt startskott för hela vår UF- satsning, förklarar läraren Mikael Sjöberg.
Våren 2019 ska allt kulminera i en stor gala med middag, pitchar, föredrag och draknäste. Elever i årskurs två ska inspireras av eleverna i årskurs tre som presenterar sina affärsidéer. Vinnare i olika kategorier presenteras och prisas. Målet är att fler elever ska starta UF-företag, att kvalitén ska öka och att öka kunskapen om företagande bland unga.
– Det finns mycket bidrag att söka från Folkungaland, både för privatpersoner och företag. Vi uppmanar våra elever som startar UF-företag att söka pengar därifrån, säger Malin Fritiofsson.
Fotnot: Ung Företagsamhet finns både på grundskolan och i gymnasieskolan. UF-företagande innebär att elever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår.