Årets Polustuståg med tema klimat o miljö

Så var det dag igen, för 65:e året i rad drog Polustuståget fram genom Grytgöl. Nytt för i år är att delar av intäkterna går till Naturskyddsföreningen. I tåget fanns även ett stort fokus just vid vid klimatförändringarna.

Intäkterna från försäljningen av Polustusvatten går till Naturskyddsföreningen.

Intäkterna från försäljningen av Polustusvatten går till Naturskyddsföreningen.

Foto: Tillfälliga Fotografer Karin Frimodig

Finspång2007-06-24 15:46
– När kommer traktorerna mamma, undrar en pojke.
Han är en av, cirka 7000 personer som kommer se Polustuståget passera genom Grytgöl.
Väntan, mulen himmel, många av åskådarna har förberett sig med paraplyer, det regnar inte men skulle kunna börja vilken sekund som helst. Så kommer de, traktorerna eller vagnarna i år cirka 10 stycken.
” När poler och glaciärer töar, står snart holländarna här och köar” står det på en av Polustustågets vagnar.
–  Tåget tar upp aktuella händelser såväl lokalt, som nationellt och internationellt och klimatförändringarna är en het fråga just nu, förklarar Anders Bengtson, utbildningsansvarig i Grytgöls IK.
Men klimat och miljö är inte bara ett tema i tåget. Under midsommarfirandet kommer drycken Polustusvatten att säljas, intäkterna från försäljningen går till Naturskyddsföreningen. Grytgöls IK har även fått sex företag i kommunen att skänka samma summa som de får in från försäljningen, till Naturskyddsföreningen.
Bakom en vagn med skylten ”Affärerna i Ingelsta är ett hot, hur ska Finspång kunna stå emot”, cyklar Gun,104 år och Nils, 99 år på varsin enhjuling, dragandes på en kundvagn tät intill finns även Agda,105 år.
– Vi är utklädda till pensionärer, informerar Agda som egentligen heter Johan Boström.
Han är 13 år precis som sina utklädda kompisar Andreas Thyselius och Adam Olsson. Men det är inte kampen mot köpcentret Ingelsta i Norrköping som fått dem att svida om till åldringar.
–  Det är roligt att visa upp sig. Vi ville klä ut oss till något och det fanns så många roliga pensionärskläder, förklarar Adam Olsson.
För Adam Olsson är Polustuståget en självklar midsommartradition, första gången han deltog var som treåring då han satt i vagn. Och att tåget till stor del handlar om tradition, det tydliggör Göran Gustafson som är ordförande i Grytgöls IK.
– Jag har föds in det här och varit med sedan starten 1943, berättar han.
Men det är inte bara traditionen som gör Polustuståget viktigt för Göran Gustafson. Karnevalen är idrottsföreningens största enskilda arrangemang. Över 300 personer arbetar ideellt för att allt ska fungera. Det handlar det inte bara om folk som är involverade i tåget, utan även om dem som till exempel bakar, säljer lotter och har hand om parkeringen.
–  Det är bara att ställa upp vare sig man vill eller inte, meddelar Ingalill Thyselius som arbetar inne i kaffekiosken.
Igår bakade hon frallor och hjälpte till att klä midsommarstången. Under midsommaraftons morgon har hon brett smörgåsar i tre timmar.
– Jag har hjälpt till på något sätt varje sedan jag flyttade hit för 30 år sedan. Det gör alla som bor här, det är någonting man får räkna med, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om