Anders mål: Folkomröstning om vattenförsörjningen

Att Finspång ska ta vatten från Norrköping är något som har framkallat starka åsikter.
Nu har en röstning startats i hopp om att upphäva beslutet.
–Det ger en chans för medborgarna att visa vad de tycker, säger Anders Alwenhede, som skickat in medborgarförslaget.

Idag tar Finspångs vattenverk vatten från Bleken, något som Anders Alwenhede tycker att kommunen borde fortsätta att göra.

Idag tar Finspångs vattenverk vatten från Bleken, något som Anders Alwenhede tycker att kommunen borde fortsätta att göra.

Foto: Mikael Grip

Finspång2025-03-08 09:00

Nyheten i korthet

  • Anders Alwenhede, en invånare i Finspång, har startat en digital omröstning för att upphäva kommunens beslut att ta vatten från Norrköping. Han förespråkar att Finspång bygger ett eget vattenverk.
  • Alwenhede hoppas att omröstningen leder till en officiell folkomröstning om vattenförsörjningen. För att detta ska ske krävs en namninsamling med underskrifter från tio procent av kommunens röstberättigade invånare.
  • Trots att ett eget vattenverk skulle innebära större kostnader för Finspångs kommun, anser Alwenhede att bra vatten bör prioriteras när det gäller kommunala investeringar.

Det blev en politisk storseger för att gå vidare med frågan att ta vatten från Norrköping via en överföringsledning när omröstningen i kommunfullmäktige hölls i början på februari.

Men nu har en annan omröstning påbörjats för att upphäva politikernas beslut. Mannen bakom initiativet är Anders Alwenhede, 41, som i skrivande stund samlat ihop 581 röster. Han ser hellre att Finspång bygger ett eget vattenverk.

– Jag vill att man satsar lokalt och fortsätter ta vatten från de bra sjöar vi tagit från i alla år. Det må mycket väl vara så att modern teknik kan ta bort PFAS, men det måste ju vara bättre i längden att ta från de vatten som är rena från grunden, säger Finspångsbon.

undefined
Idag tar Finspångs vattenverk vatten från Bleken, något som Anders Alwenhede tycker att kommunen borde fortsätta att göra.

Helst vill Anders att det blir en folkomröstning om vattenförsörjningen. Men för att få till en folkomröstning krävs en fysisk namninsamling, där tio procent av kommunens röstberättigade invånare har skrivit under.

– Om det här förslaget inte får dem att ändra sitt beslut, så kommer jag göra det med. Bevisligen finns det människor som känner samma som jag i frågan, säger Anders Alwenhede.

Han inser att det skulle bli en högre kostnad för kommunen att bygga ett eget vattenverk. Men han anser att bra vatten är något som bör prioriteras i kommunala investeringar.

– Billigare är inte alltid bäst. Jag tänker att om det är något vi faktiskt ska lägga pengar på, så borde det vara bra och rent vatten till invånarna i Finspångs kommun. Det här är en chans för medborgarna att visa vad de tycker är viktigast att lägga pengar på.

undefined
Beslutet att Finspång ska ta vatten från Norrköping är något som skapat debatt.
undefined
För att få till en folkomröstning krävs en namninsamling med underskrifter av 10 procent av kommunens röstberättigade invånare. I Finspång blir det drygt 1700 underskrifter.

Beslutet om Finspångs vattenförsörjning har lett till diskussioner på sociala medier och det var där Anders fick inspiration till att starta insamlingen.

– Jag såg att fler kände som jag, att det inte var ett bra beslut. Då tänkte jag att det enda jag kan göra är att lämna in ett medborgarförslag för att se hur många vi är som känner likadant. Det är ändå så en demokrati är uppbyggd och på så sätt har jag gjort det jag som medborgare kan göra, berättar Anders.

undefined
Kristin Yderfors, miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun, menar att det inte är för sent i processen för att få till en förändring.

Ett medborgarförslag kräver 30 röster för att tas upp i kommunfullmäktige. Och än är det inte försent att påverka Finspångs vattenförsörjning, menar Kristin Yderfors, miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun.

– Det finns ingen klubba som fallit som innebär att det ska bli en överföringsledning, även om vi tagit ett inriktningsbeslut mot det. Så det är absolut inte för sent, säger hon.

Karta: Finspångs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!