Inbrottsvåg skakar orten: "Det finns ingen trygghet"

Åke Karlsson flyttade från bullriga stan för att få lugn och ro. Någonting som gått bra fram tills för någon månad sedan. Då bröt sig inbrottstjuvar in i hans källare. Efter det har det bara fortsatt. "Jag kommer inte till ro på nätterna", säger han.

Den senaste tiden har flera hushåll i Igelfors blivit utsatta för inbrott.

Den senaste tiden har flera hushåll i Igelfors blivit utsatta för inbrott.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-06-17 06:01

Det var 2018 som Åke Karlsson bestämde sig för att köpa ett hus i Igelfors. Han ville bort från stressen i stan och längtade efter ett stillsamt liv på landet. Den verklighet han nu lever i fanns inte med i visionen.

För nu är det fyra veckor sedan inbrottstjuvar bröt sönder det första gångjärnet in till hans källare.

– Sedan dess har de varit här fyra gånger till. Så totalt fem gånger, berättar han.

undefined
Åke Eriksson är trött på att ingen agerar trots upprepade stölder.
undefined
Tjuvarna har flera gånger tagit sönder olika gångjärn på dörren in till källaren. Nu har Åke spikat igen ingången.

Bland annat har Åke Karlsson blivit av med en motorsåg, en pinnsvets, en verktygslåda och cyklar. Utöver det har tjuvarna lämnat andra fräcka spår.

– Min båtmotor låg utanför källaren, så den hade de väl tänkt ta med sig men hann inte. Jag hade också glasrutor som var tänkta att användas för att byta ut några gamla på huset, men de är helt krossade nu.

I huset i Igelfors bor inte bara Åke Karlsson utan också hans tre barn. Någonting som gör att situationen känns ännu mer otrygg.

– Jag vill att de ska känna sig säkra. Men det är svårt när sådant här otäckt händer. Inatt satt jag uppe till klockan två på natten, men efter det har de varit här igen. Det är helt bisarrt.

undefined
Efter det senaste inbrottet hittade Åke Karlsson en skruvmejsel utanför källaringången som har används till att bryta upp dörren.

För fyra år sedan var Åke med om en olycka där han bröt nacken. Därefter blev han sjukskriven och har därför spenderat mycket tid i huset. En plats som varit trygg. För honom, och för hans barn.

Kommer du att flytta härifrån?

– Jag vet inte. Min yngsta son är fem år och i och med min sjukskrivning så har jag varit hemma nästan hela hans liv. Han är väldigt fäst vid det här huset och när jag pratar om att flytta så säger han: "det här är ju mitt hus pappa. Det är ju du och jag".

Åke Karlsson upplever att situationen känns hopplös. En bidragande faktor till det är att han upplever en brist på gehör från polisen.

– Man känner ju att man trodde att man hade en trygghet i att ringa polisen. Men det finns ingen trygghet. De skiter fullständigt i det och säger att det inte går att utreda. Är det meningen att jag ska sitta vaken och hålla span?

Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson ser över Åke Karlssons ärende och förklarar att det är komplicerat att utreda dessa fall där konkreta detaljer saknas.

– I det här fallet finns det inga uppenbara grejer att gå på. Finns det ingenting pågående, eller att personerna skulle ha tappat en telefon eller ett körkort till exempel, så är det väldigt svårt att utreda.

Vidare berättar han att det är det som ofta blir nackdelen med att bo på landet.

– Bor man i ett område med färre hushåll i närheten så hamnar man ju i en mer utsatt situation, definitivt. Det är det som blir baksidan av att bo på landet. Man blir mer beroende av sin omgivning, och dessutom är det en bit för polisen att ta sig dit.

De praktiska omständigheterna är olyckliga, och Johnny Gustavsson säger att han förstår frustrationen och ilskan helt.

Åke Karlsson berättar att han och några grannar i området ska sätta sig tillsammans nattetid för att hålla koll. Även om situationen känns ohållbar, så vet han inte vad annars han ska göra i nuläget.

– Jag kommer inte till ro om nätterna. Det har gått från att vara ett område där man hade kunnat lämna dörren öppen och bilnyckeln i låset, till det här. Det är ingen som känner sig trygg här nu.

Skydda dig mot inbrott

1. Organisera grannsamverkan med polisen och dina grannar.

2. Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.

3. Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör även vara försedda med lås.

4. Vidarekoppla hemtelefonen till mobilen så att någon svarar när det ringer.

5. Ställ in en timer på lamporna.

6. Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten.

7. Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.

8. Be grannen att ta hand om posten.

9. Om du är villaägare ta bort växtlighet som ligger nära huset. I skydd av denna kan tjuven ta sig in ostört.

10. Installera utomhusbelysning med rörelsevakt. Gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.

Källa: Trygg-Hansa

Karta: Igelfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!