Busliv vid förskola stör grannarna

Boende vid Lillängens förskola har tröttnat på festande ungdomar på skolgården nattetid. Nu kräver de rejäla åtgärder.

Vid Lillängens förskola har man vidtagit åtgärder som förhoppningsvis ska få ungdomsgängen att leta sig bort därifrån. Utemöbler har skruvats fast, mer belysning har installerats och  lappar på grinden visar vad som gäller.

Vid Lillängens förskola har man vidtagit åtgärder som förhoppningsvis ska få ungdomsgängen att leta sig bort därifrån. Utemöbler har skruvats fast, mer belysning har installerats och lappar på grinden visar vad som gäller.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2019-09-06 05:00

Hög musik, festande med alkohol och buskörning med mopeder på skolgården är vad de boende intill Lillängens förskola fått utstå kvälls- och nattetid sedan några månader tillbaka. I flera brev till kommunen beskriver några av dem den ohållbara situation som detta medfört, inte minst när det gäller sömnen. Vid ett tillfälle uppges att det inte ska ha blivit tyst förrän klockan 03.00. De påpekar också att de inte längre känner sig trygga i området. Att skolgården dessutom är full av fimpar efter festandet gör inte saken bättre, menar de.

Besöken de sett från såväl polisen som Securitas har inte fått så stor effekt, förklarar de, eftersom ungdomarna snabbt är tillbaka på skolgården igen. De ger slutligen också förslag på åtgärder som de tror kan hjälpa som exempelvis vägbommar och övervakningskameror.

Mattias Appelqvist, som är rektor för förskolan, känner väl till problemet som inte minst medfört att personalen fått plocka en hel del skräp på skolgården efter helgerna.

– Jag har faktiskt fått beställa extra städning också, säger han.  

Men mer än så har gjorts understryker han och berättar om det aktiva arbete som vidtagits för att helt enkelt få bort ungdomsgängen från skolgården.

– Vi har kompletterat med utebelysning, monterat fast utemöbler, satt fast nya karbinhakar på grindarna och satt upp skyltar där det står att skolgården endast är till för barnen på skolan. Vi har också infört extra bevakning av väktare. Sedan får vi se hur långt det här räcker.

Parallellt jobbar också kommunen med problemet genom sitt brottsförebyggande arbete.

– Frågan har lyfts där. Men jag tänker att hela det här problemet står för någonting annat. När skateparken invigs kanske den kan få ungdomarna bort härifrån, till exempel. Det är viktigt att jobba förebyggande, säger Mattias Appelqvist.

I de brev du fått har grannarna bland annat föreslagit vägbommar och övervakningskameror. Vad säger du om det?

– Vi kommer löpande att utvärdera åtgärderna vi har vidtagit och om de inte fått önskad effekt och om det eskalerar så måste vi ompröva vår strategi. Så jag utesluter det inte.

Han hoppas dock att trenden om nätterna kan brytas.

– Det har dock varit lite lugnare de senaste två veckorna, enligt både personal och grannar. Det kan ju ha att göra med att skolorna har kommit igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!