Åbergs konditori inte med i åtalet

Kammaråklagare Carin Kilhamn lämnar snart in det stora åtalet i den så kallade bagerihärvan. Den del som rör Finspång och Åbergs konditori kommer dock inte att ingå.

26 januari 1916 09:29

– Nej, den delen har varit med i utredningen från början men kommer inte att finnas med i åtalet. Jag kan i nuläget egentligen inte kommentera varför. Det jag kan säga är att vi har koncentrerat oss på alla de bedrägerier som skett via olika bolag. Det är också så att någon gång måste vi sätta punkt och komma till ett åtal, berättar Carin Kilhamn vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

De två huvudmännen, en 43-åring från Skövde och en 41-åring från Kungälv, anhölls efter en gryningsräd som Ekobrottsmyndigheten genomförde den 13 oktober. Tre dagar senare häktades de båda männen och har suttit inlåsta sedan dess.

– Det handlar om omfattande ekonomisk brottslighet. Vi avbröt bokstavligt talat en pågående brottslighet, vilket vi inte riktigt förstod vidden av från början. Utredningen har svällt rejält sedan starten, förklarar Kilhamn.

Till att börja med misstänktes 43-åringen för sju fall av grovt bedrägeri, tre fall av grovt bokföringsbrott, ett par fall av försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott av normalgraden. I november tillkom fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av skattebrott. i mitten av december uppdagades ytterligare ett fall av grovt bedrägeri. Även 41-åringen är misstänkt för diverse liknande brott och är den som ska ha stått bakom upplägget med att hyra olika maskiner och sedan sälja dem vidare utan att uthyraren får se röken av pengarna eller sin maskin.

Duon har omhäktats flera gånger.

– Det finns två anledningar till det. Dels för att åklagarmyndigheten tror att det kan försvåra utredningen om de släpps på fri fot och dels för att risken för att de ska återfalla i brottslighet är stor, säger Carin Kilhamn som räknar med att lämna in åtalet i mitten av februari.

I åtalet kommer ytterligare fyra personer att finnas med. Bland annat den kvinna från Värmland som stod som ägare till Finspångs Konditori & Bageri AB från och med 1 oktober till mitten av januari 2015. I en tidigare intervju med NT har den kvinnan berättat att det var den häktade 43-åringen som stod bakom allting och att det var han som hade pengarna och kontrollen, hon agerade bara ”målvakt”.

Det som hände Åbergs konditori har inträffat på flera platser i Sverige, bland annat i Skåne, Halland, Värmland och Göteborg, med 43-åringen och 41-åringen som förgrundsfigurer.

Detta har hänt

Den 1 oktober 2014 tog en kvinna från Kristinehamn över Finspångs Konditori & Bageri AB.

I bakgrunden fanns en 43-åring man från Skövde, med ett brokigt förflutet. 43-åringen figurerar i många härvor kring caféer och konditorier runt om i landet. Företag har körts i botten, tämts på pengar och kvar har de anställda stått utan löner. Många leverantörer har också lämnats med obetalda fakturor på stora belopp.

43-åringen dömdes 2009 till 4,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

17 före detta anställda fick vänta i upp till sex månader innan de fick ut sina löner via den statliga lönegarantin på sammanlagt 1,3 miljoner kronor.

Den 27 maj 2015 beslutade Bolagsverket om likvidation av företaget och den 3 juni sattes Finspångs Konditori & Bageri i konkurs vid Norrköpings tingsrätt. Skulderna uppgick då till 4,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!