En alldeles särskild Dag

"Dagen började bra med en strålande morgon, stilla och solig, Bill levererade en sömnig och något misstänksam Dag."

6 oktober 2005 04:00
"Han hade aldrig särskilt gott morgonhumör - men humöret förbättrades av morgonkaffet i trädgården och en jättelik födelsedagstårta. När vi töffade ut på ett sidenblått hav sken han som en sol", berättade Bo Beskow i sin bok Dag Hammarskjöld - ett porträtt, om en alldeles särskild dag, den 29 juli 1955.
- Det var en underbar dag, havet låg blankt, minns Greta Beskow Wernstedt hemma på Näs på Vikbolandet 50 år senare. Det var hon som tog bilden på de tre leende männen, med en barbröstad, solbränd Dag i mitten, långt från den officiella bilden av en av världens mäktigaste män, FN:s generalsekreterare Hammarskjöld.

<span class="mr">Män som delade hushåll
</span>Hon hade träffat honom för första gången bara några dagar tidigare. Den nygifta fru Beskow undrade så smått hur hon skulle komma in i det här med tre män som delade hushåll; maken och konstnären Bo Beskow, generalsekreteraren Hammarskjöld och dennes livvakt Bill Ranallo. Hon hade inte behövt oroa sig.
"Hon blev ögonblickligen accepterad och älskad. Dag kallade henne Ondine och Bill lärde henne skjuta. Vi utgjorde en lycklig familj och dagarna drog fort förbi", skrev Bo Beskow. "Vid Dags mycket sällsynta och korta besök i Sverige var han överlupen av fotografer, som nästan klättrade in genom fönstren för att få intima bilder. Detta vänliga intresse kulminerade inför hans 50-årsdag. Greta och jag lovade att hjälpa honom att få vara i fred den dagen".
De hyrde fiskebåten Navad av Gislöv, med en förhoppning om att fånga torsk. Någon fisk såg de aldrig till, men Gretas picknickkorg kom väl till pass. Om aftonen åt de middag i skenet av brasa och vaxljus hemma i det beskowska sommarhuset. "En av rätterna var en kiloburk äkta rysk kaviar, som vi åt med stora skedar - så skall kaviar ätas. Om man får en chans", konstaterade Bo Beskow i sin bok.
- Och dagen efter kom Svenska Akademien i stela hattar och med ytterrockar på för att gratulera, lägger Greta till.
Den allra finaste 50-årsgåvan kom som telegram. Den kinesiske ledaren Chou En-Lai meddelade att de amerikanska krigsfångar som suttit fängslade i Kina sedan Koreakrigets slut skulle friges.

<span class="mr">Uppdraget blev tyngre
</span>Dag Hammarskjöld återvände till ett uppdrag som med tiden blev allt tyngre. I november skrev han med vemod i ett brev om "den ljusa lätta värme jag äger i kontakten med mina vänner; en sorts kamratskap under samma stjärnor"
Det var på senhösten 1952 som vänskapen mellan Bo Beskow och Dag Hammarskjöld började, med en förfrågan om konstnären kunde tänka sig att göra Hammarskjölds porträtt för Riksbankens räkning. Under sittningarna som följde kom samtalet en dag att handla om vem som skulle efterträda Trygve Lie som generalsekreterare för FN.
"Det slog mig plötsligt att Dag vore rätta mannen och det sade jag honom också. Dag log hjärtligt och svarade: "Ingen skulle komma på den tokiga idén att föreslå mig - och jag vore galen om jag åtoge mig!"
Galen eller ej, föreslagen blev han och ja tackade han. Polisofficern Bill Ranallo som tidigare varit Trygve Lies livvakt var det vänliga, vaksamma ansikte, som kom att ses på otaliga bilder, ständig vid Hammarskjölds sida. "Gud vet hur han fick tid över till ett privatliv - och sin söta fru Toddy", kommenterade Bo Beskow . Bill Ranallo omkom samtidigt som Dag Hammarskjöld på planet som störtade den 18 september 1961.
I juli 1961 hade Dag Hammarskjöld talat om "denna tid av växande mörker och förruttnelse" och använt uttryck som "eftersom ingen vet när vad som helst kan hända." och tvingats konstatera: "världen är lite tokig, och ju mera man tvingas uppleva detta, dess mer längtar man efter goda, kloka vänner i en liten krok".
Den lilla kroken låg på Österlen, nästgårds med Beskows sommarhus. Det låga, vitkalkade huset med halmtak blev "en perfekt fristad", köpt sommaren 1953 efter att Bo Beskow ställt frågan "vill du att jag ska köpa ett hus åt dig?".
- Han hade sina korta, korta sommardagar och vår uppgift var att få honom att koppla av, vi levde ett sommarliv tillsammans, säger Greta.
De fick också några månader tillsammans i New York 1957 när Bo Beskow fick uppdraget att utsmycka meditationsrummet i FN-skrapan. Greta följde med.De bodde i Hammarskjölds etagevåning på 73:e gatan.
- Då lärde vi verkligen känna varandra. Men när jag sade till Dag "vilket vackert hem du har här" svarade han "det här är inte mitt hem, det är i FN-huset".
I februari 1958 föddes Greta och Bo Beskows första dotter Maria. Av sin gudfar Dag fick hon en brosch med tre små hjärtan och en vacker silverbägare, som han lät göra. Den har inskriptionen "i FN:s tecken".
Dag Hammarskjöld
Han föddes 1905 som son till landshövding Hjalmar Hammarskjöld, vars plats i Svenska Akademinen, stol nr 18 han övertog 1954. Som docent i nationalekonomi var han först statssekreterare i finansdepartementet och var konsultativt statsråd när han i april 1953 valdes till FN:s generalsekreterare.
Som generalsekreterare var han mer aktiv, initiativrik och framsynt än någon tidigare varit. Den första stora framgången kom 1955 när han med hjälp av "tyst diplomati" lyckades få amerikanska flygare som sedan Koreakriget varit krigsfångar
i Kina frigivna.
Vid såväl Suezkrisen 1956 liksom Kongokrisen 1960 var hans insatser av avgörande betydelse. Hans personliga integritet, diplomatiska skicklighet och målmedvetna strävan att förverkliga FN-tanken gav auktoritet åt ämbetet. Han omkom i en flygolycka den 18 september 1961 i Ndola i nuvarande Zambia och fick samma år Nobels fredspris postumt.
Källa: Nationalencyklopedin

Bo Beskow
Han föddes 1906 som en av Elsa Beskows två söner. Mellan 1923 och 1926 studerade han vid Konsthögskolan och har gjort sin största insats som monumentalkonstnär. Hans mest uppmärksammade verk är glasmålningarna i Skara domkyrka, utförda i perioder från 1947 till 1976.
Utsmyckningen i FN:s meditationsrum i New York från 1957 är i en geometrisk nonfigurativ stil och han svarade också för utsmyckningen i det som nu är Dag Hammarskjölds bibliotek i FN-huset. Från 1962 bodde han med sin familj i Mogata, först om sommaren och sedan året om.
Bo Beskow var också en flitig författare i många genrer, romaner med biblisk utgångspunkt, barn- och reseböcker, meditationer präglade av stark målerisk fantasi. Boken Dag Hammarskjöld ? ett porträtt utkom 1968. Bo Beskow avled 1989.

Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!