Ljud, ljus och bild är Musikservices scen. 2020 var ett normalt år till en början, tills dess att pandemin slog till och mer eller mindre släckte lampan för evenemangsbranschen.
– Ett normalt år innan covid omsatte vi 12 miljoner kronor. Vi har ett brutet räkenskapsår, fram till mars 2020 gick allt som det skulle. Nästa halvår blev fruktansvärt uselt. Om vi hade fått in fem miljoner kronor fram till mars, så blev den sista perioden fram till augusti någon miljon, berättar Daniel Bergenbrant, projektledare på Musikservice.
Företaget har en verkstad som fick en kort renässans. Det balanserade stoppet för resten av bolaget.
– Där drog det igång bättre i början på pandemin. När folk permitterades fick de tid att börja spela. Då konstaterade många att den gamla förstärkaren inte riktigt fungerade som den skulle. Då fick vi lite mer att göra på verkstaden, men det ebbade ut ganska snabbt. När grejerna väl var servade fungerade de, säger Daniel Bergenbrant.
Två faktorer har gjort att Musikservice klarat sig väl i pandemin. Företaget har 15 år i rad tillhört den grupp som haft trippel A i kreditbetyg. Man har mättat mun efter matsäck. Innan pandemin slutade två anställda. Den första på hösten, den andra i februari. De vakanserna hann inte ersättas.
– Det är nog få företag som haft trippel A så länge. Vi har alltid försökt haft god ekonomi och inte köpt på oss för mycket saker. Det har varit vår lilla lycka när det väl slog tvärnit. Vi hade mindre kostnader, både löner samt fasta kostnader för att vi varit ekonomiska, berättar Daniel Bergenbrant.
När det gällde stöd från Kulturrådet under pandemin värderades det betyget lågt. För 2020 fick Musikservice 60 000 kronor i ersättning.
– Det hade varit bättre om de hade utformat stödet på något annat sätt. Bidrag i förhållande till omsättning, för alla driver sina företag olika. Under den andra rundan sökte vi 2,1 miljoner i stöd och omställningsbidrag men fick 1,3 miljoner för fasta kostnader och omställning för att digitalisera. Vi tycker som helhet att vi fått skäligt med ersättning. I alla fall nu på slutet, säger Daniel Bergenbrant.
När det är dags att starta om, väntar den stora utmaningen för företaget.
– Nu är vi fåtaliga istället. I veckan fick jag förfrågan på ett SM-arrangemang på Islandshästar i augusti 5-8, det börjar komma samtal om att vi är på väg i rätt riktning, säger Daniel.
Förutom de fast anställda drivs stora arrangemang ofta med hjälp av timanställda som kan ställa upp för att bygga scener, ljud och ljus.
– Vi kommer absolut vara oroliga för många har ställt om till att göra annat i dagsläget. Den här branschen bygger mycket på att många är egen- eller ensamföretagare, som är med och assisterar. Den här generationen av "humpare", personer som hjälper till och bär, bygger och river. Den återväxten har försvunnit på ett och ett halvt år. Det kommer bli huggsexa om de som fortfarande finns kvar, spår Daniel Bergenbrant.
Musikservice har skrivit ett nytt avtal med ett större utbildningsföretag som garanterar 300 timmars streaming. En grundplåt och nytt ben att stå på i väntan på att restriktionerna ska släppa.
– Det är jätteroligt att kunna skriva det. Då vet man att man finns timmar att jobba med. Det kommer se annorlunda ut på många håll efter pandemin, säger Daniel Bergenbrant.