NTF-kritik: "Bussresenärernas säkerhet äventyras"
Trafiksäkerhetsföreningen NTF riktar massiv kritik mot Vägverkets beslut att inte införa förbud mot stående passagerare i bussar.
Enligt det förslag som Vägverket tagit fram på uppdrag av Näringsdepartementet är det tillåtet att ha stående passagerare om hastigheten inte överskrider 70 kilometer i timmen.
NTF konstaterar i ett pressmeddelande att det enligt Vägverkets utredare inte finns tillräckligt underlag för att kunna säga att det är farligt att stå i bussar, vilket i sin tur beror på att det sker för få olyckor och att statistiken därmed inte är tillräcklig.
- En häpnadsväckande slutsats, säger Jan Sandberg och ställer sig följande frågor:
- Behövs en särskild utredning som konstaterar riskerna med stående passagerare i bussar och varför kunde inte Vägverket använda ett underlag som drev fram lagen om bältesplikt även i bussar?
NTF-basen påpekar att bussresan under normala omständigheter är både trafiksäker och skonsam mot miljön.
- Men det hindrar inte att vi är medvetna om vilka katastrofala följder det kan bli om olyckan är framme. Löst sittande eller stående passagerare riskerar flyga runt i i bussen, i värsta fall ut genom fönstren, säger han.
Jan Sandberg säger sig ha stor förståelse för att det är besvärligt att genomföra och övervaka att människor sitter bältade på sina säten i städernas kollektivtrafik.
- Därför kan vi acceptera stående passagerare i landsvägsbussar eller tätortsbussar som färdas i högst 50 kilometer i timmen. Men att tillåta det i hastigheter därutöver är direkt oansvarigt.
Vägverket motiverar bland annat beslutet med höga kostnaderna för att utöka antalet turer och att ha fler bussar i trafik för att ge alla passagerare sittplats. Vägverket anser också att bättre råd och riktlinjer är att föredra framför en regeländring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!