Elolyckor är ovanliga men människor skadas och dör varje år av elchocker och elektrisk utrustning orsakar också bränder som kan få stora konsekvenser.
? Folk idag konsumerar okritiskt och tänker inte efter, man litar på att produkten är säker och glömmer att tänka efter själv, säger Susanne Sundström som jobbar på Elsäkerhetsverket.
Visst kan el vara farligt men om man handskas med den på rätt sätt så är den, som de allra flesta vet, till stor nytta. Och i vårat moderna samhälle är det i ärlighetens namn inte så svårt att tänka el-säkert. Men vissa saker kan vara lätt att glömma. Eller kanske ignorera.
CE-märkningen ger en hint om att produkten är okej och säker, men Susanne Sundström tycker ändå att det är viktigt att själv titta på produkten och göra en samlad bild av den.
? Titta på produkten, har den förvånansvärt klena sladdar eller att de inte sitter fast ordentligt, eller att materialet verkar dåligt då ska man kanske välja en annan lite dyrare pryl.
Samma sak om produkten är helt omärkt, då ska man också dra öronen åt sig och märkningen skall sitta på själva produkten, inte bara på förpackningen.
All säkerhetsinformation, som exempelvis om watt-tal på glödlampan som är det högsta lampan tål, skall sitta på själva på produkten och inte förpackningen. Även information om tillverkare och/eller importör skall finnas tillgänglig.
Men hur är det med det där att man inte skall stoppa in massa skarvsladdar och grenkontakter i ett vägguttag? För vad är det som kan hända, egentligen? Kanske är det lite dåligt, men hur dåligt kan det vara och det finns ju proppar, de kanske hjälper mot det där vad det nu är som kan hända. Eller?
? Man kan ha ganska många kontakter i ett uttag idag de tål den ganska mycket - du har ju din säkring.
Men för många uttag kan leda tillöverhettning och i värsta fall brand.
- Sladdhärvor är aldrig bra, jag är lite allergisk mot det, det blir värmeutveckling och dammbildning, man ser det ofta på kontor. Stora buntar med sladdar ihop med ett buntband, det är kanske inte en jätterisk men om man vill vara riktigt noggrann så bör man undvika det, säger Susanne Sundström.
Sladdhärvor ökar också risken för att sladdar kommer i kläm eller skadas på annat sätt.
? Har du flera sladdar bakom tv:n till exempel så ska du nog fundera på att sätta in något extra vägguttag.
Sen är det också viktigt att följa reglerna om vilka produkter som skall användas var och att alltid använda jordfelsbrytare vid utomhusarbete och andra ställen där det kan förekomma fukt.
Susanne trycker hårt på konsumentens eget ansvar, att hålla koll på att sladdarna i hemmet är i god trim och att de olika apparaterna används på rätt sätt och på rätt plats.
Annars kan det gå illa - och då är det svårt att klandra någon annan än sig själv om olyckan är framme.
Elsäkra i hemmet
El i våra hem är nästan lika självklart som luft ? så självklart att vi knappt ens funderar på att den finns där. Men elen kan vara farlig ? livsfarlig om vi inte handskas med den med försiktighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!