Udda satsningen: De säljer helikoptrar

Reja och Michael Savbäck lever med sitt företag dygnet runt. "Perfekt att driva verksamhet och bo i Borggård", säger Reja Savbäck.

De potentiella kunderna kan enkelt landa och lyfta i Borggård herrgårds trädgård. Sedan är det inte långt till huvudkontoret för Savback Helicopters.

De potentiella kunderna kan enkelt landa och lyfta i Borggård herrgårds trädgård. Sedan är det inte långt till huvudkontoret för Savback Helicopters.

Foto: Martin Roth/Fotogenica

Borggård2019-11-16 14:00

Det är nog ganska oväntat för de flesta. I lilla byn Borggård, en och en halv mils nordvästlig bilresa från Finspång, bedriver företaget Savback Helicopters sin verksamhet. Där säljer de nya och begagnade helikoptrar över hela världen.

– Helt perfekt att ha både boende och arbetsplats här i Borggårds herrgård. Våra kunder landar och lyfter från helikopterplattan på gräsmattan, nere vid ån. Smidigare kan det inte bli, säger vd:n Reja Savbäck.

Hennes make, Michael, startade företaget 1999.

– Mitt intresse för flyg satte fart under värnplikten 1979 när jag var flygmekaniker på F 13. Efter det började jag som snickare på Saab och byggde plan i naturlig storlek. Bland annat var jag med och byggde JAS helt i trä, berättar Michael Savbäck.

Han utbildade sig till både flygplans- och helikopterpilot.

– När jag hade 300 flygtimmar till och från Gotland började jag tröttna och tyckte helikoptrar verkade mer spännande. I början av 1990-talet började jag också sälja helikoptrar. Jag startade eget 1999 med agenturen för Airbus och sålde det i Sverige och Finland fram tills 2018. Under de åren sålde jag nästan 300 nya helikoptrar, bland annat till svenska polisen, säger Michael.

2018 valde Airbus att säga upp alla sina agenturer.

– Det var rätt tungt att förlora Airbus när vi jobbat med dem så länge. Det tog några månader att återhämta sig och börja satsa på nytt. Men i början av 2019 kom vi överens med amerikanska helikoptertillverkaren Bell och har deras agentur i Sverige och Finland. Samtidigt har vi hela tiden sålt begagnade helikoptrar över hela världen, berättar Michael.

De två entreprenörerna Reja och Michael träffade varandra i Linköping 2012, där de hade kontor i närheten av varandra.

– Jag startade mitt första företag när jag var 18 år inom affärsutveckling- och marknadsföring. När Michael anställde mig jobbade jag först med marknadsföring och sedan blev jag operativ chef.

Från och med 1 januari 2019 är Reja vd för Savback Helicopters, som 2018 omsatte 42,5 miljoner kronor och då hade fem anställda.

– Jag drivs av att bygga företag och vi kompletterar varandra på bästa sätt. Nu har vi fördubblat antalet anställda och kommer fortsätta anställa under början av 2020, säger Reja.

Att företaget numera har lika många anställda kvinnor som män känner Reja extra stolthet över.

– Helikopterbranschen är på tok för mansdominerad. Det ska jag se till att ändra på. Men jag har stor respekt för kulturer och måste förtjäna respekten, poängterar hon med eftertryck.

Var Rejas driv kommer ifrån kan hon själv inte ge något entydigt svar på. Kanske går svaret att finna i hennes uppväxt. Reja är född i ett tält i ett flyktingläger i öknen i Saudiarabien, dit hennes mamma flydde 1991 med sina barn undan Kuwaitkriget i hemlandet Irak.

– Min pappa, som var general i armén, blev kvar och det tog många år innan vi visste vad som hänt honom. Vi kom till Sverige 1994 och jag är uppväxt med en ensamstående mamma, som gjorde allt för att komma in i det svenska samhället, men aldrig riktigt lyckades. Jag var aldrig ett barn, utan tog ansvar för min mamma som inte mådde så bra, samtidigt som vi väntade på ett livstecken från min pappa.

Svaret om vad som hänt Rejas pappa kom 2002.

– Han hittades i en massgrav och hade avrättats redan 1994. Vi hade levt i ovisshet i många jobbiga år och jag tog på mig saker som ett barn inte ska eller borde göra, berättar Reja öppenhjärtligt.

Hon är uppväxt i Linköping, med sin mamma och äldre syskon, och tog tidigt ett stort ansvar hemma.

– Hade min mamma tvingats arbeta, så hade allting varit så mycket bättre och hon hade varit lyckligare. Det har präglat mig enormt. Jag har alltid känt mig äldre än vad jag är, berättar Reja.

I Savback Helicopters har Reja fått utlopp för sitt driv och affärssinne, tillsammans med maken Michael satsar de offensivt mot framtiden.

– Det nya är att vi inte bara ska förmedla ett köp. Vi ska också erbjuda en helhetslösning när det gäller service och underhåll, förklarar Reja.

De billigaste nya helikoptrarna som Savback Helicopters säljer kostar 16 miljoner kronor. Snart ska det bli ändring på det.

– Vi har skrivit kontrakt med ett italienskt företag om ultralätta helikoptrar som bara väger 600 kilo och kostar fyra miljoner kronor. Detta är en helt ny klass, vilket gör allt enklare när det gäller att ta ett certifikat, köpa och flyga en egen helikopter. Där har vi ett världsomspännande kontrakt, med säljstart nästa vår. Jag tror vi kan ha 30-40 anställda 2023, säger Michael.

Är det klimatsmart att flyga helikopter?

– Ja, det tycker jag. Vi säljer tid. Jag sålde en gång en helikopter till en person som drev 60 företag och aldrig var hemma. Hans fru gav mig en jättekram, när han hade använt sin helikopter ett tag. Helt plötsligt var han mer hemma och var inte lika stressad. Det tar en och en halv timme att flyga helikopter från Stockholm till Göteborg och sex-sju timmar med bil, berättar Michael.

Reja fyller på:

– Klimatfrågan är, precis som i fordonsindustrin i allmänhet, ständigt aktuell även inom helikopterbranschen. Tillverkarna strävar hela tiden efter nya lösningar, och att hitta alternativa bränslen och motorer, för att minska sina produkters klimatpåverkan. Vi gör vad vi kan för att göra vår röst hörd hos de tillverkare vi representerar, för att bidra till att göra helikopterflyget mer hållbart.

Men, återigen, varför Borggård?

– Vi sökte ett ställe, där det fungerade enkelt att landa och starta med helikoptrar. Vi tar emot många kunder och erbjuder en upplevelse, med övernattningsrum och vi tar hit lokala kockar. Det blir en del av vår kundservice. Gästerna blir glada, vilket ger mer affärer och mer skatteintäkter, förklarar Reja.

Finns det några nackdelar med att driva företag från landsbygden?

– Att få tag på arbetskraft. Men nu när vi ska växa, kommer det finnas ännu större möjligheter att arbeta utomlands, vilket ökar attraktionskraften. Vår tanke är att ha säljkontor utomlands för att stärka den lokala närvaron.

Michael och Reja arbetar intensivt tillsammans och bor också på herrgården, med sina två barn Annabelle, 3,5 år och Angelina 2,5 år.

– Det är fantastiskt roligt att arbeta och leva tillsammans som par och familj. Man får en bättre förståelse för varandra. Det är något som både jag och Michael har drömt om länge. Hade vi inte bott som vi gör med våra barn, hade vi inte kunnat satsa så hårt på företaget som vi gör, säger Reja.

Reja Savbäck är vd på Savback Helicopters med huvudkontor i lilla Borggård. "Ett perfekt läge att ha vår verksamhet i", säger hon.
Reja Savbäck är vd på Savback Helicopters med huvudkontor i lilla Borggård. "Ett perfekt läge att ha vår verksamhet i", säger hon.
Helikopterföretaget

Savback Helicopters startades 1999 av Michael Savbäck. Företaget har sitt huvudkontor på landsbygden i Borggård. Omsättningen 2018 var 42,5 miljoner kronor. Reja och Michael lever med sina barn Annabelle och Angelina på Borrgårds herrgård, där de också har sitt företag. Sedan 1 januari 2019 är Reja vd för Savback Helicopters och Michael är försäljningschef och grundare. Michael har sedan tidigare två döttrar, Nicolina och Elena. Nicolina är helikopterpilot och arbetar ibland på företaget.

Karta: Borggård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!